Европска комисија обавијестила је представнике свих 27 држава чланица ЕУ да је БиХ озбиљно прекршила Споразум о стабилизацији и придруживању /ШП/ неусвајањем закона о државној помоћи. Радна група за Балкан при Савјету ЕУ јуче је у сједишту ЕУ у Бриселу разматрала новонасталу ситуацију, након што су представници Комисије детаљно образложили да је БиХ прекршила Споразум.

Позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу, данашњи „Дневни аваз“ наводи да је неиспуњавање ове обавезе изазвало разочарење, јер је ријеч о врло осјетљивој материји, која се тиче основних начела ЕУ.

„Авазов“ извор из Брисела тврди да ово није само политичко питање – као што је уставна реформа.

„Ово је озбиљна ситуација која ће, ако брзо не буде ријешена, скоро сигурно изазвати реаговање држава чланица ЕУ. Треба свима у БиХ бити јасно да комапније из ЕУ, које су овим оштећене и доведене у подређени положај у односу на фирме из БиХ које извозе у ЕУ, неће дозволити да њихове владе остану без реаговања, макар то морале испоставити и правним путем“, тврди извор из Брисела.

Није искључена могућност да неке од држава ЕУ, иако ће се вјероватно чекати реаговања Европске комисије, саме предузму контрамјере према БиХ и почну ограничавати увоз из БиХ.

„Када једнострано прекршите ШП, не можете очекивати да друга страна, која вам је годинама излазила у сусрет и имала благонаклон однос и упозоравала вас, остати без реаговања. Још неко веома кратко вријеме Комисија ће сачекати и консултацијама покушати да утиче на власти у БиХ да донесу тај закон и успоставе агенцију. Ако тога не буде, санкције су извјесне“, поручју из Брисела.

Овакав развој ситуације сигурно ће утицати и на почетак примјене комплетног ШП-а, који слиједи након што га ратификују све земље чланице.

Ostavi poruku