За 10-так дана у Ковиљу ће „страдати“ много дудова када традиционална „Ковиљска ракијада“ буде отворена такмичењем у печењу „дудоваче“.

Традиционална „Ковиљска ракијада“ под сталним слоганом „Парастос дуду“ биће одржана 17. јула у бачком месту Ковиљ код Новог Сада, уз учешће између 50 и 80 такмичара из целе Србије у печењу домаће ракије, најавили су данас организатори.

Председник организационог одбора 15. „Ковиљске ракијаде“ Сава Граорац рекао је на конференцији за новинаре у Београду да се такмичари у прављењу ракије и рибље чорбе могу пријавити до 15. јула.

Према његовим речима, „Ковиљска ракијада“ која ће бити одржана на игралишту ФК Шајкаш, почиње у суботу од 14.00 традиционалним печењем ракије од дуда, а на манифестацији ће бити приређено и такмичење младих пецароша и обележено 55 година локалног „Клуба лажова“.

Књижевник Раша Попов позвао је да се дође на „Ковиљску ракијаду“ нагласивши да посетиоци ту неће наћи индустријску, већ „праву домаћу ракију, коју праве људи који имају пецаре и знају најлепше тајне печења ракије“ разних врста.

Ostavi poruku