Franc Kos, koji je osumnjičen za genocid u Srebrenici, pregovara sa Tužilaštvom BiH o mogućem priznanju krivice, rečeno je na ročištu na kojem je razmatran prijedlog tužioca za produženje pritvora, javlja BIRN. Kosov branilac Duško Tomić rekao je da odbrana razgovara sa Tužilaštvom BiH o nagodbi.

„Iznošenje nekih informacija u javnost bilo bi pogubno po Kosa i njegovu porodicu“, istakao je Tomić.

Kos je osumnjičen da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda učestvovao u ubistvu oko 1 000 ljudi na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici kod Zvornika u julu 1995. godine.

Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora za još dva mjeseca kako bi završilo istragu u okviru koje nastoji otkriti i druge počinioce ovih masovnih ubistava.

Produženje pritvora zatraženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, koji je državljanin Slovenije, uticaja na svjedoke i saučesnike, kao i zbog mogućnosti remećenja javnog reda i mira.

„Utvrđujemo identitet pripadnika Bratunačke brigade, a takođe je potrebno identifikovati ljude koji su odveli pripadnike Desetog diverzantskog odreda na ekonomiju Branjevo“, rekao je tužilac Dubravko Čampara.

On je dodao da je Sud BiH raspisao potjernice za saučesnicima iz Desetog diverzantskog odreda, koji se nalaze u Srbiji.

Ostavi poruku