Porodice nestalih iz Republike Srpske nisu zadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH jer ta institucija nije ispunila zadatak zbog kojeg je formirana, odnosno nije ubrzan proces traženja i identifikacije nestalih Srba, ponovio je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Mitrović je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da je prije zahtjeva za formiranje Instituta za nestala lica BiH trajala „žestoka kampanja“ i lobiranje od Međunarodne komisije za traženje nestalih lica /ICMP/ i stranih ambasadora uz obećanje da će proces traženja nestalih biti ubrzan.

„Vjerovali smo da će obavještajne i bezbjednosne službe u BiH SIPA i OSA svoje kapacitete staviti na raspolaganje ovom procesu, ali se to, nažalost, nije desilo, već je došlo do zastoja u procesu“, istakao je Mitrović.

On je rekao da je Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS prije početka frmiranja Instituta predlagala da sadašnji sastav Operativnog tima za traženje nestalih lica RS preuzme ulogu područnih kancelarija Instituta imajući u vidu infrastrukturu iskustvo i znanje ljudi u tom poslu, ali nije bilo nikakvog odgovora po tom osnovu od ICMP-a i bošnjačkih članova Instituta.

Komentarišući izjavu šefa banjalučke Kancelarije Instituta za nestala lica BiH Milijane Bojić da se na rezultate rada srpskih predstavnika u Institutu u posljednjih godinu dana „obrušila velika lavina neodgovornih, paušalnih, tendencioznih, problematičnih ocjena, izjava i kvalifikacija od predstavnika Operativnog tima za traženje nestalih lica Vlade RS“, Mitrović je rekao da ne prihvata ovakav način komunikacije sa Institutom jer se odvojeno komentarišu različiti podaci.

„Mislim da se o statistici ne može razgovarati jer su podaci neumoljivi. Za prošlu godinu Institut je identifikovao samo 23 lica sa spiska nestalih iz RS, a više od 1 000 Bošnjaka“, istakao je Mitrović.

On je ponovio da se u spomen-kosturnicama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju već šest godina nalazi 636 obdukovanih i nespornih tijela, ali da Institut ne iskazuje spremnost za njihovu identifikaciju.

Mitrović je rekao da predstavnici Instituta ne mogu govoriti o rezultatima svog rada, jer nije verifikovano ono što je urađeno u ovom procesu.

Ostavi poruku