SHARE

Породице несталих из Републике Српске нису задовољне радом Института за нестала лица БиХ јер та институција није испунила задатак због којег је формирана, односно није убрзан процес тражења и идентификације несталих Срба, поновио је предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Митровић је данас на ванредној конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је прије захтјева за формирање Института за нестала лица БиХ трајала “жестока кампања” и лобирање од Међународне комисије за тражење несталих лица /ИЦМП/ и страних амбасадора уз обећање да ће процес тражења несталих бити убрзан.

“Вјеровали смо да ће обавјештајне и безбједносне службе у БиХ СИПА и ОСА своје капацитете ставити на располагање овом процесу, али се то, нажалост, није десило, већ је дошло до застоја у процесу”, истакао је Митровић.

Он је рекао да је Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС прије почетка фрмирања Института предлагала да садашњи састав Оперативног тима за тражење несталих лица РС преузме улогу подручних канцеларија Института имајући у виду инфраструктуру искуство и знање људи у том послу, али није било никаквог одговора по том основу од ИЦМП-а и бошњачких чланова Института.

Коментаришући изјаву шефа бањалучке Канцеларије Института за нестала лица БиХ Милијане Бојић да се на резултате рада српских представника у Институту у посљедњих годину дана “обрушила велика лавина неодговорних, паушалних, тенденциозних, проблематичних оцјена, изјава и квалификација од представника Оперативног тима за тражење несталих лица Владе РС”, Митровић је рекао да не прихвата овакав начин комуникације са Институтом јер се одвојено коментаришу различити подаци.

“Мислим да се о статистици не може разговарати јер су подаци неумољиви. За прошлу годину Институт је идентификовао само 23 лица са списка несталих из РС, а више од 1 000 Бошњака”, истакао је Митровић.

Он је поновио да се у спомен-костурницама у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу већ шест година налази 636 обдукованих и неспорних тијела, али да Институт не исказује спремност за њихову идентификацију.

Митровић је рекао да представници Института не могу говорити о резултатима свог рада, јер није верификовано оно што је урађено у овом процесу.

SHARE

Оставите одговор