Народна скупштина Републике Српске /РС/ данас је усвојила Закон о високом образовању којим се поново омогућава ванредно студирање, прецизније дефинише оснивање високошколских установа, те оснива Агенција за акредитацију која ће радити на осигурању квалитета студирања.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је да је усвајање Закона потребно ради усклађивања са оквирним законом о високом образовању БиХ, али и наставка реформе у овој области.

„Настојали смо да овим приједлогом закона ријешимо неке дилеме и тешкоће које су се појавиле током примјене болоњског процеса. Сматрам да смо у томе успјели“, рекао је Касиповић.

Касиповић је нагласио да се оснивањем Агенције за акредитацију у РС не урушава оквирни закон о високом образовању БиХ и надлежности истоимене службе на нивоу БиХ.

„Желимо агенцију која ће радити свој дио посла, јер посла у акрдитацији има и за једну и за другу агенцију сасвим довољно“, истакао је Касиповић.

Новим законом у односу на досадашњи даје се одређени степен аутономије организационим јединицама универзитета. Новим актом високошколским установама омогућено је да у изузетним околностима органузују априлски испитни рок, као и да се чланови наставно-научних вијећа факултета из реда студената непосредно бирају на тој високошколској установи.

Новина је и да ће убудуће Влада РС усвајати елаборат о оправданости оснивања високошколских установа, а када је ријеч о лиценцирању студијских програма биће оформљена посебна комисија која ће давати препоруке о томе.

Новим законом оснива се и Конференција високих школа РС, а ово тијело је установљено по аналогији са Ректорском конференцијом да би заступало интересе високих школа РС.

У Народној скупштини РС у току је разматрање Приједлога закона о школовању и стипендирању младих талената.

Ostavi poruku