Naslovna Bosna i Hercegovina Špirić: Nedopustivi pritisci na DKP u Kanberi

Špirić: Nedopustivi pritisci na DKP u Kanberi

0

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra da je nedopustivo da bilo koja nevladina organizacija planira održavanje bilo kakvih manifestacija u prostorijama diplomatsko-konzularnih predstavništava bez prethodne saglasnosti Ambasade BiH, kao i saglasnosti institucija nadležnih za vođenje spoljne politike BiH.

„Posebno neprimjerenim i neprihvatljivim smatram održavanje bilo kakvog vjerskog obreda u prostorijama diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH“, navodi se u pismu koje je predsjedavajući Špirić uputio čelnicima Ministarstva inostranih poslova BiH povodom kampanje koja se odnosi na obilježavanje komemoracije i pomena srebreničkim žrtvama u prostorijama Ambasade BiH u Kanberi.

Špirić je upozorio da je nedopustivo da institucije nadležne za vođenje spoljne politke BiH dozvole da otpravnik poslova Ambasade BiH u Kanberi bude izložen stalnim provokacijama, medijskom linču i prijetnjama nevladinih organizacija koje okupljaju dio dijaspore BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je zatražio od ministra i zamjenika ministra inostranih poslova BiH, Svena Alkalaja i Ane Trišić-Babić, da preduzmu potrebne mjere s ciljem zaštite otpravnika poslova Ambasade BiH, jer će na taj način zaštiti i međunarodni integritet i ugled BiH.

U posljednjih nekoliko dana Ambasada BiH u Australiji izložena je velikim pritiscima da se prostorije DKP-a u Kanberi ustupe nevladinoj organizaciji „Vijeće bosanskohercegovačkih organizacija Australije“ kako bi 11. jula bila održana komemoracija za žrtve Srebrenice.

Prema programu održavanja, predviđeno je, između ostalog i učenje fatihe i nastup hora ilahija „Šehidi“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version