Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић сматра да је недопустиво да било која невладина организација планира одржавање било каквих манифестација у просторијама дипломатско-конзуларних представништава без претходне сагласности Амбасаде БиХ, као и сагласности институција надлежних за вођење спољне политике БиХ.

„Посебно непримјереним и неприхватљивим сматрам одржавање било каквог вјерског обреда у просторијама дипломатско-конзуларног представништва БиХ“, наводи се у писму које је предсједавајући Шпирић упутио челницима Министарства иностраних послова БиХ поводом кампање која се односи на обиљежавање комеморације и помена сребреничким жртвама у просторијама Амбасаде БиХ у Канбери.

Шпирић је упозорио да је недопустиво да институције надлежне за вођење спољне политке БиХ дозволе да отправник послова Амбасаде БиХ у Канбери буде изложен сталним провокацијама, медијском линчу и пријетњама невладиних организација које окупљају дио дијаспоре БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ је затражио од министра и замјеника министра иностраних послова БиХ, Свена Алкалаја и Ане Тришић-Бабић, да предузму потребне мјере с циљем заштите отправника послова Амбасаде БиХ, јер ће на тај начин заштити и међународни интегритет и углед БиХ.

У посљедњих неколико дана Амбасада БиХ у Аустралији изложена је великим притисцима да се просторије ДКП-а у Канбери уступе невладиној организацији „Вијеће босанскохерцеговачких организација Aустралије“ како би 11. јула била одржана комеморација за жртве Сребренице.

Према програму одржавања, предвиђено је, између осталог и учење фатихе и наступ хора илахија „Шехиди“.

Ostavi poruku