Насловна Вијести Промовисана књига „Тајна Добровољачке улице“

Промовисана књига „Тајна Добровољачке улице“

5

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је промовисана књига „Тајна Добровољачке улице“ аутора Миладина Петровића, који је преживио догађаје почетком маја 1992. године у Сарајеву.

„Непосредно након Добровољачке улице написао сам репортажу `Капетане, идемо у рај`. Након те репортаже имао сам неких пријетњи да ставим тачку на догађаје у Добровољачкој улици“, рекао је Петровић, који је данас главни и одговорни уредник часописа српских војних пензионера „Војни ветерани“.

Петровић, који је почетком рата био новинар часописа „Војска“, истакао је да је књига настала као покушај повезивања личног сјећања са свједочењима других учесника колоне ЈНА у Добровољачкој која су објављена од 1992. године до данас.

Коментатор београдске „Политике“ и рецензент књиге Љубодраг Стојадиновић рекао је да је изненађен чињеницом да аутор, као учесник догађаја у Добровољачкој улици, неочекивано хладнокрвно писао о својој судбини.

„Он је писао објективније него што би се очекивало да је то могуће. Књига је по жанру нека врста мемоарско-публицистичке литературе и може послужити као један од најпоузданијих докумената о догађајима у Добровољачкој улици“, рекао је Стојадиновић.

Према његовим ријечима, књига осим утисака аутора нуди и свједочења других људи, независно о националности и улоге, и има довољно документарних података који је тако чине поузданим свједоком времена у којем су почињени злочини над војницима ЈНА.

Стојадиновић сматра да је аутору, као учеснику догађаја у Добровољачкој улици, било потребно 18 година како би узроци, али и све што је услиједило након тих крвавих догађаја у Сарајеву постало разумљиво.

„Историјска дистанца је била неопходна да би се схватило да је све оно што се догађало у бившој Југославији производ једне групе људи која је имала амбиције да уђе у историју. Аутор пише о судбини Добровољачке и о судбини дијела једне војске која је метафора судбине цијеле војске“, рекао је Стојадиновић.

У име издавача Републичког центра за истраживање ратних злочина Бањалука обратио се директор овог центра Јанко Велимировић који је нагласио да је неопходно да о догађајима из протеклог рата своједочи што више људи који су их преживјели.

„Укрштањем више своједочења лакше ћемо доћи до истине о страдању у протеклом рату“, додао је Велимировић.

5 КОМЕНТАРИ

Ostavi poruku

Exit mobile version