Naslovna Vijesti Poleteo prvi avion na solarni pogon

Poleteo prvi avion na solarni pogon

0

„Solarni impuls“, švajcarski avion sa 12.000 foto-ćelija i „bez ikakvog fosilnog goriva“, krenuo je na probni let dug 25 sati.

Eksperimentalni avion na solarni pogon „Solar impals“ (Solar Impulse) poleteo je jutros iz vojne baze u Švajcarskoj na probni let koji bi trebalo da traje 25 sati – dan i noć, javile su svetske agencije.

Avion koji je projektovao švajcarski istraživač Bertran Pikar, uzleteo je oko šest sati pod kontrolom pilota Andrea Boršberga, brzinom od 35 kilometara na sat, iz baze u Pejernu, na zapadu Švajcarske.

Pikar, prvi čovek koji je u balonu obleteo svet bez spuštanja, izjavio je da je cilj eksperimenta „let bez goriva“.

„Cilj je da pokažemo da možemo da budemo mnogo manje zavisni od fosilnih goriva nego što se obično veruje“, objasnio je. „Jasno je da je ovo nešto sasvim novo u avijaciji.“

„Solar impals“ kao jedini izvor energije ima oko 12.000 foto-ćelija raspoređenih na celoj površini krila, a one napajaju četiri elektromotora, od kojih svaki ima deset konjskih snaga.

Trebalo bi da avion leti na visini iznad 8.500 metara, a kontrola na tlu će, posle 13 sati leta, odlučiti da li će se let nastaviti i noću.

Sedam godina rada bilo je potrebno da se napravi „Solar impals“ koji ima krila raspona kao „erbas A340″ – 63,40 metara – a težak je samo 1.600 kilograma.

Konstrukcija je počela prošle godine, a cilj je da „Solar impals“ 2013. ili 2014. pokuša da obleti planetu.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version