„Соларни импулс“, швајцарски авион са 12.000 фото-ћелија и „без икаквог фосилног горива“, кренуо је на пробни лет дуг 25 сати.

Експериментални авион на соларни погон „Солар импалс“ (Solar Impulse) полетео је јутрос из војне базе у Швајцарској на пробни лет који би требало да траје 25 сати – дан и ноћ, јавиле су светске агенције.

Авион који је пројектовао швајцарски истраживач Бертран Пикар, узлетео је око шест сати под контролом пилота Андреа Боршберга, брзином од 35 километара на сат, из базе у Пејерну, на западу Швајцарске.

Пикар, први човек који је у балону облетео свет без спуштања, изјавио је да је циљ експеримента „лет без горива“.

„Циљ је да покажемо да можемо да будемо много мање зависни од фосилних горива него што се обично верује“, објаснио је. „Јасно је да је ово нешто сасвим ново у авијацији.“

„Солар импалс“ као једини извор енергије има око 12.000 фото-ћелија распоређених на целој површини крила, а оне напајају четири електромотора, од којих сваки има десет коњских снага.

Требало би да авион лети на висини изнад 8.500 метара, а контрола на тлу ће, после 13 сати лета, одлучити да ли ће се лет наставити и ноћу.

Седам година рада било је потребно да се направи „Солар импалс“ који има крила распона као „ербас А340″ – 63,40 метара – а тежак је само 1.600 килограма.

Конструкција је почела прошле године, а циљ је да „Солар импалс“ 2013. или 2014. покуша да облети планету.

Leave a Reply