Црногорски предсједник Филип Вујановић осудио је недавни терористички напад у Косовској Митровици, у којем је погинуо угледни љекар, а 11 људи повријеђено, изразивши очекивање да ће Београд и Приштина ускоро постићи дијалог.

Вујановић је рекао да Косово има двије реалности – једна је признање од 69 држава, а друга је то што га 123 државе које су чланице УН нису признале.

„Црну Гору би радовало, без искључивости које онемогућавају дијалог између Приштине и Београда, разговори који би били у функцији проналажења договора, значајаног за односе Приштине и Београда, али и регионално значајан“, рекао је Вујановић новинарима на Цетињу након разговора са предсједником Србије Борисом Тадићем.

Одговарајући на питања новинара, Тадић је истакао да Београд придаје велику пажњу регионалној сарадњи, „без претензија да буде лидер регионалне сарадње“.

„Као земља подржавамо и штитимо интегритет сваке земље чланице ЕУ. Србија не прихвата независност Косова и Метохије и никада то неће учинити, али је спремна да нађе компромисно решење о статусу Косова, за које ћемо имати могућност да преговарамо након мишљења Међународног суда правде“, нагласио је Тадић.

Он је додао да званични Београд жели рјешења конфликта Срба и Албанаца, изнад свега на Косову у Метохији.

„Сматрамо да Албанци као један частан и поносан народ и Срби, такође поносан народ, имају прилику да сарађују на плану економије и да се отварају могућности за сарадњу на свим политичким нивоима“, рекао је Тадић најављујући скору посјету Тирани – прву званичну посјету предсједника Србије Албанији.

Говорећи о односима са БиХ Тадић је поновио да Србија „подржава целовитост БиХ, што важи и за сваку државу“.“Међутим ми морамо решити питање разграничења и са Хрватском и са БиХ и Црном Гором, Македонијом и надам се врло брзо“, рекао је Тадић.

Тадић се данас састао и са премијером Милом Ђукановићем, којем је упутио званичан позив да посјети Београд, а на Цетињу је разговорао и са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем.

Он је посјетио и сједиште компаније „М:тел“ у Подгорци.

Сутра, другог дана посјете, Тадић ће посјетити село Смријечно, родно мјесто свог оца академика Љубе Тадића.

Ostavi poruku