U Memorijalnom centru Potočari nepoželjni su svi najavljeni strani zvaničnici koji priznaju Republiku Srpsku, poručili su danas iz nevladinog udruženja „Majke Srebrenice“.

Uoči tradicionalne komemoracije 11. jula predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Ibran Mustafić poručio je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da je dobrodošao samo u „Republiku Bosnu i Hercegovinu“, a ukoliko priznaje Republiku Srpsku onda su za njega „vrata uvijek zatvorena“.

Ista poruka ispisana je na bilbordima koje je Mustafić prije mjesec dana postavio uz ogradu Memorijanog centra.

Za „Majke Srebrenice“ nepoželjan je i najavljeni dolazak premijera Turske Tajipa Erdogana kojeg ironično nazivaju „pomiriteljem dva bratska naroda“ zbog toga što Turska kao uticajan član NATO saveza nije sprečila stradanja tokom rata u BiH.

Ukoliko priznaju Republiku Srpsku, Tadiću i Erdoganu udruženje „Majke Srebrenice“ poručuju – „Vojvodina je nezavisna država, Sandžak je Republika, Kurdistan je Republika“.

U saopštenju se iznosi i niz ličnih uvreda na račun srpskog predsjednika Tadića, od optužbi da je njegov otac akademik Ljubomir Tadić jedan od kreatora „agresije i genocida“, do tvrdnji da se srpski komandant general Ratko Mladić skrivao u kasarnama Srbije u vrijeme kada je Tadić bio ministar odbrane.

„Majke Srebrenice“ danas su optužile i Stranku demokratske akcije da je „zločinačka i genocidna“ zbog održavanja veza sa Tadićem i Erdoganom, kao i zbog načina organizacije ovogodišnje komemoracije, uz poruku da će se 11. jula „itekako čuti“ njihov glas.

Ostavi poruku