Profesor bezbjednosti na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu Stiven Majer smatra da bi za Srbiju bilo najbolje da zahtijeva podjelu Kosova, te ocjenjuje da su malo vjerovatni novi pregovori o statusu ove pokrajine, čak i ako Međunarodni sud pravde odluči u korist Beograda.

„Beograd bi, najprije, trebalo da prizna nezavisnost Kosova južno od Ibra i da oblast sjeverno od Ibra smjesta proglasi dijelom srpske teritorije“, rekao je Majer, bivši radnik američke CIA, za beogradski nedjeljnik NIN.

Da bi to osigurao, kaže Majer, Beograd bi trebalo tamo /sjeverno od Ibra/ da pošalje svoju vojsku i policiju, ne da bi ratovali, nego da bi pomogli garantovanje mira i zaštitili Srbe na tom prostoru.

Srpska vlada bi, dodaje, trebalo potom da insistira na donošenju nove rezolucije UN i plana koji će garantovati živote i imovinu Srba, koji žive južno od Ibra.

Na kraju, kaže Majer, Srbiji bi trebalo da se dozvoli da započne razgovore sa Republikom Srpskom /RS/ da bi se napravili aranžmani koje Beograd i Banjaluka budu smatrali korisnim.

Majer smatra da će, u slučaju da Srbija pobijedi na sudu, Priština odbijati da prizna tu odluku, što će vratiti vrijeme „zamrznutog konflikta“, dok u suprotnom slučaju Beograd politički, praktično i etički ne bi imao izbora nego da prizna Kosovo, jer je pokrenuo slučaj na sudu.

Majer smatra da postoji i treća „mješovita odluka“, odnosno da se djelimično prizna nezavisnost, ali da Srbija i dalje ima prava na Kosovu i mora biti „namirena“ za kosovsku nezavisnost.

„To je ono što većina misli da će se dogoditi. Ukratko, zahtjev da se sud uključi u rješavanje problema, bila je veoma naivna odluka srpske vlade. Osim, ako vlada nije željela da izgubi i tako sebi obezbijedi opravdanje za odsijecanje Kosova“, dodao je Majer.

On kaže da Vašington nema novi plan za Kosovo i da u Vašingtonu i među američkim diplomatama na Balkanu „nema novog inteligentnom promišljanja“, dodajući da su tvorci zvanične američke politike zaglavljeni u prošlosti.

„Njihova je pozicija uslovljena njihovim sopstvenim egom i svojeglavošću, ali i idejama zasnovanim na oskudnim informacijama“, kaže Majer.

Ostavi poruku