SHARE

Професор безбједности на Универзитету националне одбране у Вашингтону Стивен Мајер сматра да би за Србију било најбоље да захтијева подјелу Косова, те оцјењује да су мало вјероватни нови преговори о статусу ове покрајине, чак и ако Међународни суд правде одлучи у корист Београда.

“Београд би, најприје, требало да призна независност Косова јужно од Ибра и да област сјеверно од Ибра смјеста прогласи дијелом српске територије”, рекао је Мајер, бивши радник америчке ЦИА, за београдски недјељник НИН.

Да би то осигурао, каже Мајер, Београд би требало тамо /сјеверно од Ибра/ да пошаље своју војску и полицију, не да би ратовали, него да би помогли гарантовање мира и заштитили Србе на том простору.

Српска влада би, додаје, требало потом да инсистира на доношењу нове резолуције УН и плана који ће гарантовати животе и имовину Срба, који живе јужно од Ибра.

На крају, каже Мајер, Србији би требало да се дозволи да започне разговоре са Републиком Српском /РС/ да би се направили аранжмани које Београд и Бањалука буду сматрали корисним.

Мајер сматра да ће, у случају да Србија побиједи на суду, Приштина одбијати да призна ту одлуку, што ће вратити вријеме “замрзнутог конфликта”, док у супротном случају Београд политички, практично и етички не би имао избора него да призна Косово, јер је покренуо случај на суду.

Мајер сматра да постоји и трећа “мјешовита одлука”, односно да се дјелимично призна независност, али да Србија и даље има права на Косову и мора бити “намирена” за косовску независност.

“То је оно што већина мисли да ће се догодити. Укратко, захтјев да се суд укључи у рјешавање проблема, била је веома наивна одлука српске владе. Осим, ако влада није жељела да изгуби и тако себи обезбиједи оправдање за одсијецање Косова”, додао је Мајер.

Он каже да Вашингтон нема нови план за Косово и да у Вашингтону и међу америчким дипломатама на Балкану “нема новог интелигентном промишљања”, додајући да су творци званичне америчке политике заглављени у прошлости.

“Њихова је позиција условљена њиховим сопственим егом и својеглавошћу, али и идејама заснованим на оскудним информацијама”, каже Мајер.

SHARE

Оставите одговор