SHARE

Америчко министарство правосуђа објавило је оптужнице против пет лица, међу којима је и Адис Медуњанин поријеклом из БиХ, за учествовање у Ал каидином планирању терористичких напада у САД и Великој Британији.

Према саопштењу Министарства правосуђа САД, осим Медуњанина оптужени су Аднан ел Шукријума, Тарик Ур Рехман, Абид Насер и оптуженик познат као Ахмед или Захид. Ел Шукријума и Ахмеда су оптужени да су као челници Ал каиде усмјеравали остале учеснике завјере, пишу сутрашње “Независне новине”.

У оптужници, која је отпечаћена у Савезном суду у Бруклину, тужиоци наводе да су три челника Ал каиде у Пакистану, укључујући једног од најтраженијих терориста Аднана ел Шукријума, организовали завјеру за постављање експлозивних направа кућне израде у подземној жељезници у Њујорку у септембру прошле године.

“Завјера против циљева у Њујорку је дио ширег плана који укључује и напад на циљеве у Великој Британији”, наведено је у оптужници.

Медуњанин, који је био у притвору због, како је наведено у оптужници, планирања напада на подземну жељезницу у Њујорку, у новој оптужници додатно је оптужен да је покушао “забити” свој аутомобил у други, у посљедњем покушају да изврши самоубилачки напад након што су завјереници ухапшени.

Његов адвокат Роберт Готлиб одбацио је додатну оптужбу против Медуњанина, који је раније одбацио остале оптужбе.

Ако буду осуђени, сваком од оптуженика пријети казна доживотног затвора.

SHARE

Оставите одговор