Hrvatska je u sljedećih pet godina bliža mogućnosti bankrotstva za jednu petinu, čime ulazi u 20 najugroženijih država svijeta prema skali koju je za drugi kvartal ove godine sastavila konsultantska kuća „CMA“ iz Londona.

„CMA“ kvartalne projekcije temelji na vrijednosti kredit difolt svopova (CDS) za državni dug, odnosno preuzimanja kreditnog rizika putem svop transakcije tokom određenog perioda uz novčanu naknadu.

Predviđena vrijednost CDS-ova za hrvatski dug u sljedećih pet godina je 321,6, što znači da je vrijednost osiguranja od bankrotstva Hrvatske 3,216 odsto nominalne vrijednosti dionica.

Kupac će finansijskoj instituciji, koja prodaje CDS, plaćati 32,16 evra godišnje za milion evra hrvatskog duga, a u slučaju bankrota Hrvatske, ta će finansijska institucija biti odgovorna za izmirenje cijelih milion evra.

Vrijednost hrvatskih CDS-ova skočila je s manje od 200 na 321,6 baznih bodova u drugom kvartalu, slično kao i u slučaju ugrožene Bugarske, a kumulativna vjerojatnoća bankrotastva iznosi 20,5 odsto, objavljeno je na portalu „indeks.hr“.

Na samom vrhu liste najugroženijih u drugom kvartalu ove godine je Venecuela, kojoj prijeti čak 58,4 odsto kumulativne vjerojatnoće bankrotstva, a prati je Grčka sa 55 odsto vjerojatnoće.

U regionu „Evrope u razvoju“, u koju „CMA“ svrstava i Hrvatsku, nije bilo značajnih promjena. Ukrajina je i dalje u značajnoj opasnosti, ali je smanjila vjerojatnoću bankrotastva. Vrijednost mađarskih CDS-ova takođe je zabilježila porast, ali je to smanjeno u odnosu na početak juna, dok Slovačka, Slovenija i Češka prate jedna drugu.

Najsigurniji su vlasnici norveškog duga, čija vjerovatnoća bankrotstva iznosi 2,4 odsto, a petogodišnja vrijednost CDS-ova kreće joj se oko 26 baznih bodova. Slijede je Finska, SAD, Danska i Švedska, sve s manje od četiri procenta vjerojatnoće bankrotstva.

Ostavi poruku