Насловна Босна и Херцеговина Дипломатска мрежа у служби Бошњака

Дипломатска мрежа у служби Бошњака

0

Дипломатија БиХ никада није била на тако ниским гранама као у посљедњих неколико година, док њом ведри и облачи министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај који је најоданији кадар лидера Странке за БиХ Хариса Силајџића, оцијенила је замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић.

Она је истакла да скоро сви представници српског и хрватског народа у заједничким органима сматрају да Алкалај не ради добро, да је ресорно министарство срозао до дна и да функцију обавља искључиво из личних мотива, јер путује и поставља кадрове без поштивања процедуре, преноси сутрашњи „Фокус“.

Мајкићева је подсјетила да парламент БиХ цијели мандат покушава да расправља о стању у дипломатско- конзуларним представништвима, али и нагласила да је то готово немогућа мисија, јер они који су морали да припреме материјале за ту тачку дневног реда очигледно нису сматрали да се о том питању уопште треба расправљати.

Она је навела да је посјетила велики број амбасада БиХ, али да ни у једној није уочила било какав траг постојања БиХ као земље састављене од два ентитета и три народа, па се из тога извлачи закључак да БиХ има само бошњачка дипломатско-конзуларна представништва.

Мајкићева је нагласила да се поједини амбасадори БиХ отворено стављају на страну једног народа у БиХ, наводећи као примјер амбасадора БиХ у Бечу Хариса Хрле који је узео за право да коментарише интервју дат бечком „Пресу“ предсједника Владе Републике Српске Милорада Додика.

Као примјер лошег рада она је навела и Дамира Арнаута, који је након вишемјесечног чекања ипак добио агреман од Аустралије, али због обавеза у тиму одбране члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, који је осумњичен за ратне злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, још није стигао на ново радно мјесто.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић недавно је обавијестио аустралијског амбасадора у БиХ Мајкла Џона Потса о дипломатским скандалима новоименованог амбасадора БиХ у Аустралији Дамира Арнаута, који је грубо прекршио Бечку конвенцију, јер је у јануару рекао да ће екстрадиција аустралијског држављана Драгана Васиљевића бити приоритет његовог, тада још непотврђеног, амбасадорског дјеловања.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version