Diplomatija BiH nikada nije bila na tako niskim granama kao u posljednjih nekoliko godina, dok njom vedri i oblači ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj koji je najodaniji kadar lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića, ocijenila je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Ona je istakla da skoro svi predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u zajedničkim organima smatraju da Alkalaj ne radi dobro, da je resorno ministarstvo srozao do dna i da funkciju obavlja isključivo iz ličnih motiva, jer putuje i postavlja kadrove bez poštivanja procedure, prenosi sutrašnji „Fokus“.

Majkićeva je podsjetila da parlament BiH cijeli mandat pokušava da raspravlja o stanju u diplomatsko- konzularnim predstavništvima, ali i naglasila da je to gotovo nemoguća misija, jer oni koji su morali da pripreme materijale za tu tačku dnevnog reda očigledno nisu smatrali da se o tom pitanju uopšte treba raspravljati.

Ona je navela da je posjetila veliki broj ambasada BiH, ali da ni u jednoj nije uočila bilo kakav trag postojanja BiH kao zemlje sastavljene od dva entiteta i tri naroda, pa se iz toga izvlači zaključak da BiH ima samo bošnjačka diplomatsko-konzularna predstavništva.

Majkićeva je naglasila da se pojedini ambasadori BiH otvoreno stavljaju na stranu jednog naroda u BiH, navodeći kao primjer ambasadora BiH u Beču Harisa Hrle koji je uzeo za pravo da komentariše intervju dat bečkom „Presu“ predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika.

Kao primjer lošeg rada ona je navela i Damira Arnauta, koji je nakon višemjesečnog čekanja ipak dobio agreman od Australije, ali zbog obaveza u timu odbrane člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji je osumnjičen za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, još nije stigao na novo radno mjesto.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković nedavno je obavijestio australijskog ambasadora u BiH Majkla Džona Potsa o diplomatskim skandalima novoimenovanog ambasadora BiH u Australiji Damira Arnauta, koji je grubo prekršio Bečku konvenciju, jer je u januaru rekao da će ekstradicija australijskog državljana Dragana Vasiljevića biti prioritet njegovog, tada još nepotvrđenog, ambasadorskog djelovanja.

Ostavi poruku