Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac izjavio je da su nestali posmrtni ostaci pronađeni u Vrelima, kod Broda prošle jeseni, a da su na tom mjestu ostavljene tri neeksplodirane haubičke granate.

Grabovac je rekao Srni da ne zna ko je donio granate i ostavio ih ispod lipe u Vrelima, kao ni ko je mogao da odnese posmrtne ostatke, najvjerovatnije, žrtve iz posljednjeg rata.

Posmrtne ostatke pronašli su u jesen prošle godine članovi brodskog Udruženja koji su o tome obavijestili Operativni tim za traženje nestalih Republike Srpske, Institut za nestale BiH i Tužilaštvo BiH koji su trebali da obave iskopavanje grobnice i da utvrde identitet žrtve, ali taj posao ni do danas nije urađen.

„Kada sam jedne prilike obišao ovu lokaciju, primijetio sam da nedostaju posmrtni ostaci. O tome sam obavijstio nadležne institucije koje nisu reagovale“, rekao je Grabovac i dodao da je danas, prilikom ponovnog dolaska na ovo mjesto, zatekao ostavljene tri haubičke granate.

On je slučaj prijavio nadležnim institucijama i očekuju od njih da reaguju i da pronađu posmrtne ostatke kako bi bio utvrđen identitet žrtve.

Grabovac podsjeća da je Institutu za nestale i Tužilaštvu BiH dostavljen spisak više lokacija na području opštine Brod za koje se pretpostavlja da su u njima sahranjene žrtve proteklog rata.

„Neke lokacije nalaze se pored Save pa postoji opasnost de voda odnese posmrtne ostatke“, rekao je Grabovac koji od Instituta za nestale BiH traži da odmah pristupi iskopavanju tih grobnica.

Ostavi poruku