Предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац изјавио је да су нестали посмртни остаци пронађени у Врелима, код Брода прошле јесени, а да су на том мјесту остављене три неексплодиране хаубичке гранате.

Грабовац је рекао Срни да не зна ко је донио гранате и оставио их испод липе у Врелима, као ни ко је могао да однесе посмртне остатке, највјероватније, жртве из посљедњег рата.

Посмртне остатке пронашли су у јесен прошле године чланови бродског Удружења који су о томе обавијестили Оперативни тим за тражење несталих Републике Српске, Институт за нестале БиХ и Тужилаштво БиХ који су требали да обаве ископавање гробнице и да утврде идентитет жртве, али тај посао ни до данас није урађен.

„Када сам једне прилике обишао ову локацију, примијетио сам да недостају посмртни остаци. О томе сам обавијстио надлежне институције које нису реаговале“, рекао је Грабовац и додао да је данас, приликом поновног доласка на ово мјесто, затекао остављене три хаубичке гранате.

Он је случај пријавио надлежним институцијама и очекују од њих да реагују и да пронађу посмртне остатке како би био утврђен идентитет жртве.

Грабовац подсјећа да је Институту за нестале и Тужилаштву БиХ достављен списак више локација на подручју општине Брод за које се претпоставља да су у њима сахрањене жртве протеклог рата.

„Неке локације налазе се поред Саве па постоји опасност де вода однесе посмртне остатке“, рекао је Грабовац који од Института за нестале БиХ тражи да одмах приступи ископавању тих гробница.

Ostavi poruku