Četrnaest pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane otputovalo je danas u Afriku gdje će, u okviru treće smjene, učestvovati u mirovnoj misiji UN u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Sanitetski tim Vojske Srbije prvi put će, na zahtjev UN, samostalno učestvovati u mirovnoj misiji u Čadu i Centralnoafričkoj Republici nakon povlačenja norveške poljske bolnice, u okviru čijeg kontingenta je do sada bio raspoređen srpski tim.

U ovoj mirovnoj misiji do sada je bilo angažovano 27 „plavih šljemova“ iz Srbije, među kojima i šest žena, saopštila je Vojska Srbije.

Mirovnjake iz Srbije, koje će predvoditi ljekar pukovnik Nebojša Denić, na Batajnici je ispratio načelnik Centra za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije Jelasije Radivojević.

Radivojević je rekao da je Skupština usvojila godišnji plan upućivanja u multinacionalne operacije koji predviđa da će pripadnici Vojske Srbije, osim u Čadu, učestvovati i u operacijama u Liberiji, Kongu, Obali Slonovače, Libanu i na Kipru.

On je naglasio da je interesovanje za mirovne operacije „impozantno“, jer je za angažovanje u misijama zainteresovano više od 3 500 ljudi iz sistema odbrane.

Prema njegovim riječima, trenutno je u misijama angažovano četrdesetak pripadnika sistema odbrane, plan je da se ove godine više od 100 mirovnjaka iz Srbije priključi „plavim šljemovima“.

Ostavi poruku