Четрнаест припадника Војске Србије и Министарства одбране отпутовало је данас у Африку гдје ће, у оквиру треће смјене, учествовати у мировној мисији УН у Чаду и Централноафричкој Републици.

Санитетски тим Војске Србије први пут ће, на захтјев УН, самостално учествовати у мировној мисији у Чаду и Централноафричкој Републици након повлачења норвешке пољске болнице, у оквиру чијег контингента је до сада био распоређен српски тим.

У овој мировној мисији до сада је било ангажовано 27 „плавих шљемова“ из Србије, међу којима и шест жена, саопштила је Војска Србије.

Мировњаке из Србије, које ће предводити љекар пуковник Небојша Денић, на Батајници је испратио начелник Центра за мировне операције Генералштаба Војске Србије Јеласије Радивојевић.

Радивојевић је рекао да је Скупштина усвојила годишњи план упућивања у мултинационалне операције који предвиђа да ће припадници Војске Србије, осим у Чаду, учествовати и у операцијама у Либерији, Конгу, Обали Слоноваче, Либану и на Кипру.

Он је нагласио да је интересовање за мировне операције „импозантно“, јер је за ангажовање у мисијама заинтересовано више од 3 500 људи из система одбране.

Према његовим ријечима, тренутно је у мисијама ангажовано четрдесетак припадника система одбране, план је да се ове године више од 100 мировњака из Србије прикључи „плавим шљемовима“.

Ostavi poruku