Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић упозорио је данас да је одржавање било каквих вјерских обреда у просторијама дипломатско-конзуларног представништва БиХ /ДКП/ у Канбери у директној супротности са Уставом и позитивним законодавством БиХ.

„Стављање ДКП-а на располагање било којој невладиној организацији може довести до несагледивих безбједносних и политичких посљедица“, навео је Радмановић у писму упућеном члановима Предсједништва БиХ Харису Силајџићу и Жељку Комшићу, предсједавајућем Савјета министара БиХ Николи Шпирићу и министру иностраних послова БиХ Свену Алкалају, поводом притисака да се просторије ДКП-а у Канбери уступе бошњачкој невладиној организацији која планира одржати вјерски обред у просторијама овог конзулата.

Он је истакао да ће свако ко одобри и подржи овакве активности сносити одговорност за евентуалне безбједносне, политичке и друге негативне посљедице.

Радмановић је подсјетио да је БиХ секуларна држава и да свака употреба ДКП-а БиХ у вјерске сврхе задире у уставно-правни поредак земље – саопштено је из Радмановићевог кабинета.

Радмановић је функционере којима је послао писмо позвао да, у оквиру својих надлежности, предузму неопходне активности како би се спријечило нарушавање једног од основих демократских и цивилизацијских принципа – одвојености државе и вјерских заједница, те очувао међународни интегритет и углед БиХ.

У посљедњих неколико дана Амбасада БиХ у Аустралији изложена је великим притисцима да се просторије ДКП-а у Канбери уступе невладиној организацији Вијеће босанскохерцеговачких организација Aустралије         како би 11. јула била одржана комеморација за жртве Сребренице.         Према програму одржавања, предвиђено је, између осталог и учење фатихе и наступ хора илахија „Шехиди“.

Leave a Reply