Некадашњи замјеник министра унутрашњих послова и затим министар правде Републике Српске (РС) Момчило Мандић изјавио је данас да је Радован Караџић „плаховит човек, па реагује, али да никада није вршио притиске да се ради мимо договора или на недемократски начин“.

„Према мом сазнању, Ви сте тражили да се испоштује договорени концепт формирања коалиционе власти“, рекао је Мандић, одговарајући на Караџићево питање да ли је он био „строг и ауторитарни шеф, како га представља оптужница“.

Мандић је поновио ранију изјаву да Караџић није вршио притиске за постављање кадрова у МУП. На сугестију оптуженог, Мандић је прочитао дио текста пресретнутог разговора у којем се Биљана Плавшић, која је уочи рата била шеф Кризног штаба Председништва БиХ, жали Караџићу на ситуацију у полицији и тражи да он са Алијом Изетбеговићем разговара о смјени Неђе Влашког, тадашњег начелника Одјељења Службе државне безбједности за обезбјеђење лица и објеката у МУП-у БиХ.

Описујући ситуацију у МУП-у уочи рата у БиХ, Мандић је навео да је у станицу полиције у сарајевској општини Стари град, „гдје нормално има 80 људи, крајем 1991. примљено 600 људи, на основу рјешења Мирсада Сребренковића, који је био хоџа и који и данас ради у Меџихаду у џамији у Загребу“.

Мандић је рекао да је прије рата сарадња колега Срба, Хрвата и муслимана у полицији била добра, да су раније сви углавном били атеисти и да му је било необично да у канцеларији колеге муслимана, кога је замијенио други муслиман, види да тај нови колега клања. Он је додао да су се у септембру, октобру 1991. „преко ноћи примали нови људи“.

На Караџићево питање о инцидентима у Вишеграду, „када су срушили споменик Иви Андрићу, чупали попу браду, направили барикаду колони ЈНА и вратили је у Србију, иако је то била регуларна војска, Мандић је одговорио да се детаља не сјећа, али да „зна да је инцидената било и да је захтијевано да се уведу у редован кривични поступак“.

Караџић ће сутра наставити да унакрсно испитује Мандића, који исказ даје као свједок претресног вијећа.

Ostavi poruku