Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je danas da su predstavnici vehabijskog pokreta u BiH rasporedili svoje ljude u institucijama BiH.
„Oni su došli do državnog nivoa i mislim da je osnovni cilj vehabijskog pokreta stvaranje vjerske države u BiH pogodne samo za muslimane, a bez Srba i Hrvata“, izjavio je Špirić novinarima u Kalinoviku.

On je naveo da će pokušaj stvaranja takve države trajati decenijama.

„Bošnjačko rukovodstvo mora jasno da kaže da li želi da uništi to zlo i želi li suživot sa Srbima i Hrvatima“, dodao je Špirić.

On je upozorio da je u BiH na sceni globalni islamski terorizam kojem „treba sasjeći korijene političke i vjerske podrške koji sežu do džamija“.

„Oni koji pričaju da se protive stvaranju vjerske države direktno učestvuju u tome i tom problemu se mora posvetiti velika pažnja“, smatra Špirić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da terorizam nije bezazlena pojava u BiH i da je potrebno suprotstaviti se tom problemu sa većom ozbiljnošću.

„Ono što se dešava u posljednje vrijeme ne doprinosu pozitivnom imidžu BiH u svijetu“, upozorio je Dodik i najavio da će se RS „aktivnije uključiti u rješavanje tog problema“.

Dodik je napomenuo da za BiH problem predstavlja više od 3 000 ljudi koji su evidentirani kao potencijalni teroristi.

Odgovarajući na pitanje da li se plaši za ličnu bezbjednost Dodik je rekao da se osjeća sigurno sve dok MUP RS obezbjeđuje njega i funkcionere RS.

Ostavi poruku