За љубитеље врхунског фанк звука „Самертајм фестивал“ је вечерас обезбедио петосатни концерт у Великој дворани Центра „Сава“. Наступају три позната америчка састава.

Треће вече „Самертајм фестивала“ биће у знаку фанка, а београдској публици вечерас ће се представити три америчка састава „Тауер оф пауер“ (Тower of Power), „The New JB’s“ Фреда Веслија и „Темптејшнс трибјут бенд“ предвођен Дејмоном Херисом (Damon Harris and the Temptations Tribute).

Када су се „Темптејшнс“ појавили 1960. године, сан свих црних дечака је био да запевају са чувеном петорком, међу којима је био и Херис.

Опчињен групом и својим идолом Едијем Кендриксом, Херис је као тинејџер оформио бенд „Јанг темптс“ (The Young Tempts), а 1971, када су на аудицији тражили замену за Кендрикса, постао је најмлађи певач славног бенда.

Након смрти Кендрика и још неколико чланова бенда, Херис је желео да очува успомену на „Темптејшнс“ и оформио је трибјут бенд, који са истим жаром и надахнућем изводи песме оригиналне поставе.

Иначе, чувена мичигенска група „Темптејшнс“ наступила је на првом, тада „Summertime Jazz & Blues & World Music“ фестивалу у Београду 1991. године.

Исте вечери концерте ће одржати амерички џез и фанк тромбониста Фред Весли са својим бендом „The New JB’s“ и састав „Тауер оф пауер“, који више од 40 година стварају сопствени музички стил, који је њихов оснивач и фронтмен Емилио Кастиљо назвао „Урбан соул мјузик“.

Весли, један од најобрађиванијих аутора, каријеру је почео као тромбониста у бенду Тине Тарнер, да би касније био музички уредник, тромбониста и композитор песама Џејмса Брауна.

Ветеран „Каунт бејси оркестра“ (The Count Basie Orchestra) учествовао је у стварању неких од највећих хитова, попут Браунових „Big Playback“ и „Pass the Peas“.

„Тауер оф пауер“, који су 2008. прославили четири деценије успешне музичке каријере, сарађивали су са уметницима као што су Елтон Џон, Карлос Сантана, Мадона, Род Стјуарт, група „Аеросмит“ и други, а Музичка асоцијација Калифорније доделила им је 2004. године награду за животно дело.

Предвиђено је да сваки од ова три концерта траје по 70 минута, са паузом између, због промене сценографије и опреме на бини.

Leave a Reply