Za ljubitelje vrhunskog fank zvuka „Samertajm festival“ je večeras obezbedio petosatni koncert u Velikoj dvorani Centra „Sava“. Nastupaju tri poznata američka sastava.

Treće veče „Samertajm festivala“ biće u znaku fanka, a beogradskoj publici večeras će se predstaviti tri američka sastava „Tauer of pauer“ (Tower of Power), „The New JB’s“ Freda Veslija i „Temptejšns tribjut bend“ predvođen Dejmonom Herisom (Damon Harris and the Temptations Tribute).

Kada su se „Temptejšns“ pojavili 1960. godine, san svih crnih dečaka je bio da zapevaju sa čuvenom petorkom, među kojima je bio i Heris.

Opčinjen grupom i svojim idolom Edijem Kendriksom, Heris je kao tinejdžer oformio bend „Jang tempts“ (The Young Tempts), a 1971, kada su na audiciji tražili zamenu za Kendriksa, postao je najmlađi pevač slavnog benda.

Nakon smrti Kendrika i još nekoliko članova benda, Heris je želeo da očuva uspomenu na „Temptejšns“ i oformio je tribjut bend, koji sa istim žarom i nadahnućem izvodi pesme originalne postave.

Inače, čuvena mičigenska grupa „Temptejšns“ nastupila je na prvom, tada „Summertime Jazz & Blues & World Music“ festivalu u Beogradu 1991. godine.

Iste večeri koncerte će održati američki džez i fank trombonista Fred Vesli sa svojim bendom „The New JB’s“ i sastav „Tauer of pauer“, koji više od 40 godina stvaraju sopstveni muzički stil, koji je njihov osnivač i frontmen Emilio Kastiljo nazvao „Urban soul mjuzik“.

Vesli, jedan od najobrađivanijih autora, karijeru je počeo kao trombonista u bendu Tine Tarner, da bi kasnije bio muzički urednik, trombonista i kompozitor pesama Džejmsa Brauna.

Veteran „Kaunt bejsi orkestra“ (The Count Basie Orchestra) učestvovao je u stvaranju nekih od najvećih hitova, poput Braunovih „Big Playback“ i „Pass the Peas“.

„Tauer of pauer“, koji su 2008. proslavili četiri decenije uspešne muzičke karijere, sarađivali su sa umetnicima kao što su Elton Džon, Karlos Santana, Madona, Rod Stjuart, grupa „Aerosmit“ i drugi, a Muzička asocijacija Kalifornije dodelila im je 2004. godine nagradu za životno delo.

Predviđeno je da svaki od ova tri koncerta traje po 70 minuta, sa pauzom između, zbog promene scenografije i opreme na bini.

Ostavi poruku