Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ponudilo je u postupku pred britanskim ekstradiconim sudom koji vodi postupak za iručenje Srbiji bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, i jednog svjedoka očevica, oficira – pripadnika kolone koja je napadnuta u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Tužilac Vladimir Vukčević rekao je večeras za Radio-televizuju Srbije da će taj svjedok svjedočiti u petak i da je istovremeno svjedok pred Haškim tribunalom, odakle će biti prebačen u London.

Ranije danas Vučević je izjavio da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zabrinuto za bezbjednost zaštićenih svjedoka.

„Nije mi drago što su procurele informacije o identitetu svedoka“, rekao je on i dodao da je Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo sudu u Londonu pisane izjave zaštićenih svjedoka, kao i da će omogućiti sudu i Ganićevoj odbrani da ispitaju te svjedoke putem video-linka.

Vukčević je istakao da je srpsko tužilaštvo ponudilo isključivo pravnu argumentaciju, „na osnovu koje smatra da postoji određena količina sumnje da je Ganić izvršilac krivičnog djela ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici“, kako je navedeno u zahtjevu za ekstradiciju.

On je naglasio da ne želi da zalazi na politički teren, a da je Ganićeva odbrana „u ovom slučaju u nedostatku pravnih argumenata upravo otišla na teren politike“.

Ganić je uhapšen 1. marta ove godine na aerodromu u Londonu, na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992.

Ostavi poruku