Комисија за концесије БиХ покушава да на неуставан и незаконит начин „отме“ ентитетске и кантоналне надлежности у области концесија и јавно-приватног партнерства, што се не смије допустити, каже предсједник Комисије за концесије Републике Српске Предраг Ашкрабић.

Он је у интервјуу за сутрашњи број „Независних новина“ упозорио да се централизација надлежности у овим областима намјерава провести усвајањем документа на чијој је изради, по налогу Комисије за концесије БиХ, радила асоцијација СИГМА под патронатом Делегације Европске комисије у БиХ.

Ашкрабић је подсјетио да је документ „Струковни преглед-концесије и јавно-приватна партнерства у БиХ“, на приједлог Комисије за концесије БиХ, већ разматран на сједници Савјета министара БиХ 20. маја, али је изјашњавање о њему одгођено.

Он је истакао да је очигледна намјера Комисије за концесије БиХ да контролом процеса израде јединственог државног закона оствари свој интерес да буде један регулатор за цијелу БиХ.

„С обзиром на то да извјештај СИГМА предлаже незаконита и неуставна рјешења, тражили смо од Савјета министара БиХ да се ни не разматра. О тим интенцијама Комисије за концесије БиХ упознали смо и Владу РС и Народну скупштину како бисмо могли адекватно реаговати, односно не дозволити да БиХ преузме уставне надлежности РС“, нагласио је Ашкрабић.

Коментаришући покушаје продаје власничких удјела у концесионим предузећима без сагласности надлежних институција РС, он је рекао да су се многи концесионари, због економске кризе суочили са финансијским проблемима и да сада, у жељи да се извуку из пројеката, преговарају о продаји концесионих предузећа великим компанијама које су финансијски довољно снажне да пројекте приведу крају.

„У тим активностима, међутим, једни другима могу направити велике проблеме, јер се промјена власничког удјела већег од 30 одсто не може извршити без претходно прибављене сагласности концедента, односно ресорног министарства и Комисије за концесије РС“, рекао је Ашкрабић.

Одговарајући на питање шта се дешава у случају незаконите промјене власника концесионог предузећа, он је рекао да се ти концесионари доводе у ситуацију да им концендент, односно ресорно министарство, аутоматски може раскинути уговор о додјели концесије.

Он је поручио да је за велике компаније, које би жељеле да уђу у концесиони пројекат, боље да саме поднесу захтјев за добијање концесије редовним путем, него да их покушавају откупити.

Ostavi poruku