Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je Savjet bezbjednosti UN da osudi nedavni bombaški napad na Srbe u Kosovskoj Mitrovici i upozorio Prištinu na posljedice jednostranih akata, navodeći da će Beograd razmotriti odnose sa međunarodnim prisustvom na Kosovu ako se to ne dogodi.

„Apelujemo na međunarodnu zajednicu da osigura da se ono što se dogodilo u petak više nikada ne ponovi, kao i da se pobrine da nelegalna kancelarija u sjevernoj Mitrovici ostane zatvorena“, rekao je Tadić na vanrednoj sjednici u Savjetu bezbjednosti sazvanoj zbog situacije na Kosovu.

On je pozvao sve odgovorne međunarodne faktore da izbjegavaju da se više ikada nađu u situaciji da podrže bilo koji destabilizujući akt vlasti u Prištini, dodajući da vlastima u Prištini mora biti rečeno kakve ih posljedice očekuju ukoliko ponovo pribjegnu jednostranim aktima.

„U suprotnom, Srbija neće imati izbora sem da razmotri svoje odnose sa međunarodnim prisustvom u pokrajini“, naveo je Tadić, naglašavajući da Beograd neće tolerisati bilo kakve jednostrane akte prištinskh vlasti, kao što su otvaranje Međunarodne civilne kancelarije, suda ili akte u oblasti telekomunikacija, jer je sve to kršenja Rezolucije 1244.

Podsjećajući da su na mirni protest Srba zbog pokušaja nelegalnog otvaranja kancelarije Vlade Kosova u sjevernom dijelu Mitrovice bačene dvije razorne bombe iz pravca dvorišta gdje su naselja Albanaca i da je tom prilikom poginuo ljekar po nacionalnosti Bošnjak, a desetak Srba ozbiljno ranjeno, Tadić je ocijenio da je to učinjeno namjerno da bi se pojačale međuetničke tenzije i sabotirala težnja da se dođe do održivog mira.

„To je još jedna destruktivna posledica mračnog plana, koji je delom podržan od takozvane Međunarodne civilne kancelarije na čijem čelu je Piter Fejt, da jednostrano nametne nelegalni i nepoželjni režim u delu naše pokrajine“, rekao je Tadić.

On je naveo da je otvaranje te kancelarije, ne samo u suprotnosti sa željama kosovskih Srba, već je i u suprotnosti sa radom misije Unmika i Euleksa, kao i odluka Savjeta bezbjednosti, jer te institucije nikada nisu priznale takozvani Ahtisarijev plan i jednostranu nezavisnost.

„Da budem jasan, bez obzira na razlike prema jednostranoj nezavisnosti, svako ko ne osudi jednostranost bilo koje vrste na Kosovu, kao što je Srbija učinila, biće odgovoran za svako buduće nasilje, žrtve i terorističke akte koji bi mogli da se dogode u pokrajini“, rekao je Tadić.

Tadić je naveo da jednostrana nezavisnost, koliko god to neki ne žele da čuju, ne može dovesti do mira i stabilnosti i pozvao na implementaciju plana generalnog sekretara UN od šest tačaka za Kosovo.

On je naveo da je jednostrana nezavisnost samo dovela do podjela u međunarodnoj zajednici i preispitivanja osnovnih principa međunarodnog sistema, podsjećajući da se slučaj kosovske nezavisnosti nalazi pred Međunarodnim sudom pravde.

Tadić je naglasio da nijedna demokratska vlast u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je Beograd spreman da zajedno sa Prištinom radi na konstruktivnom i održivom rješenju i da je održivi mir osnova zajedniče i prosperitetne budućnost u EU.

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zakazan je na zahtjev Srbije nakon bombaškog napada 2. jula u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice kada je poginula jedna osoba, a 11 ranjeno.

Eksplozija se dogodila tokom mirnog protesta Srba zbog namjere privremenih institucija iz Prištine da u naselju Bošnjačka Mahala otvore Centar za civilne usluge.

U Kosovskoj Mitrovici juče je zabilježen još jedan incident u kojem je ranjen šef Poslaničkog kluba Srba u Skupštini Kosova Petar Miletić.

U Njujorku je danas i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, koji je zatražio od predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti UN da učestvuje na sastanku.

Ostavi poruku