Предсједник Србије Борис Тадић позвао је Савјет безбједности УН да осуди недавни бомбашки напад на Србе у Косовској Митровици и упозорио Приштину на посљедице једностраних аката, наводећи да ће Београд размотрити односе са међународним присуством на Косову ако се то не догоди.

„Апелујемо на међународну заједницу да осигура да се оно што се догодило у петак више никада не понови, као и да се побрине да нелегална канцеларија у сјеверној Митровици остане затворена“, рекао је Тадић на ванредној сједници у Савјету безбједности сазваној због ситуације на Косову.

Он је позвао све одговорне међународне факторе да избјегавају да се више икада нађу у ситуацији да подрже било који дестабилизујући акт власти у Приштини, додајући да властима у Приштини мора бити речено какве их посљедице очекују уколико поново прибјегну једностраним актима.

„У супротном, Србија неће имати избора сем да размотри своје односе са међународним присуством у покрајини“, навео је Тадић, наглашавајући да Београд неће толерисати било какве једностране акте приштинскх власти, као што су отварање Међународне цивилне канцеларије, суда или акте у области телекомуникација, јер је све то кршења Резолуције 1244.

Подсјећајући да су на мирни протест Срба због покушаја нелегалног отварања канцеларије Владе Косова у сјеверном дијелу Митровице бачене двије разорне бомбе из правца дворишта гдје су насеља Албанаца и да је том приликом погинуо љекар по националности Бошњак, а десетак Срба озбиљно рањено, Тадић је оцијенио да је то учињено намјерно да би се појачале међуетничке тензије и саботирала тежња да се дође до одрживог мира.

„То је још једна деструктивна последица мрачног плана, који је делом подржан од такозване Међународне цивилне канцеларије на чијем челу је Питер Фејт, да једнострано наметне нелегални и непожељни режим у делу наше покрајине“, рекао је Тадић.

Он је навео да је отварање те канцеларије, не само у супротности са жељама косовских Срба, већ је и у супротности са радом мисије Унмика и Еулекса, као и одлука Савјета безбједности, јер те институције никада нису признале такозвани Ахтисаријев план и једнострану независност.

„Да будем јасан, без обзира на разлике према једностраној независности, свако ко не осуди једностраност било које врсте на Косову, као што је Србија учинила, биће одговоран за свако будуће насиље, жртве и терористичке акте који би могли да се догоде у покрајини“, рекао је Тадић.

Тадић је навео да једнострана независност, колико год то неки не желе да чују, не може довести до мира и стабилности и позвао на имплементацију плана генералног секретара УН од шест тачака за Косово.

Он је навео да је једнострана независност само довела до подјела у међународној заједници и преиспитивања основних принципа међународног система, подсјећајући да се случај косовске независности налази пред Међународним судом правде.

Тадић је нагласио да ниједна демократска власт у Србији никада неће признати независност Косова, али да је Београд спреман да заједно са Приштином ради на конструктивном и одрживом рјешењу и да је одрживи мир основа заједниче и просперитетне будућност у ЕУ.

Хитан састанак Савјета безбједности УН заказан је на захтјев Србије након бомбашког напада 2. јула у сјеверном дијелу Косовске Митровице када је погинула једна особа, а 11 рањено.

Експлозија се догодила током мирног протеста Срба због намјере привремених институција из Приштине да у насељу Бошњачка Махала отворе Центар за цивилне услуге.

У Косовској Митровици јуче је забиљежен још један инцидент у којем је рањен шеф Посланичког клуба Срба у Скупштини Косова Петар Милетић.

У Њујорку је данас и косовски министар спољних послова Скендер Хисени, који је затражио од предсједавајућег Савјета безбједности УН да учествује на састанку.

Leave a Reply