Naslovna Vijesti Različite osude članica Savjeta bezbjednosti

Različite osude članica Savjeta bezbjednosti

0

Većina ambasadora zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN ocijenila je da su posljednji incidenti nasilja na sjeveru Kosova bili izolovani slučajevi i da je, uprkos tome, situacija na Kosovu stabilna.

Oni su na današnjoj hitnoj sjednici pozvali Beograd i Prištinu na dijalog o praktičnim pitanjima od značaja za svakodnevni život građana Kosova i apelovali na međunarodnu zajednicu i zainteresovane strane da preduzmu sve da se slični incidenti ne ponove.

Ambasador SAD je osudio nasilje i prijetnje nasiljem i pozvao sve strane da se uzdrže od dalje eskalacije, ističući da je incident 2. jula u Kosovskoj Mitrovici bio „izolovan kriminalni akt, a ne planirani teroristički čin“.

On je naglasio da je odluka kosovske Vlade da otvori kancelariju MUP-a u Kosovskoj Mitrovici „pravo suverene države“.

Predstavnik Velike Britanije rekao je da dvije strane treba da se posvete dijalogu i saradnji kako bi uspješno ostvarile cilj da uđu u EU, dok se predstavnik Francuske složio da se radi o izolovanom incidentu i da je stanje na Kosovu stabilno, i pozdravio reakciju misije Euleksa koja „funkcioniše u skladu sa rezolucijom 1244 i nastavlja uspešno da održava red i mir“ na Kosovu.

S druge strane, ambasadori Kine i Rusije izrazili su zabrinutost zbog najnovijih nasilnih događaja na Kosovu, pa je tako ambasador Rusije istakao da se radi o terorističkom aktu i ocijenio da je stanje na Kosovu nestabilno i da zahtijeva „posebnu pažnju“ i dodao da „sve mjere treba da budu preduzete da bi bile izbjegnute dalje provakacije“.

Ambasador Kine složio se da je situacija na Kosovu „ozbiljna i delikatna“ i ponovio stav njegove zemlje da cilj treba da bude postizanje sporazuma prihvatljivog za obje strane, kroz pregovore.

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zakazan je na zahtjev Srbije nakon bombaškog napada 2. jula u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice kada je poginula jedna osoba, a 11 ranjeno.

Eksplozija se dogodila tokom mirnog protesta Srba zbog namjere privremenih institucija iz Prištine da u naselju Bošnjačka mahala otvore Centar za civilne usluge.

U Kosovskoj Mitrovici juče je zabilježen još jedan incident u kojem je ranjen šef Poslaničkog kluba Srba u Skupštini Kosova Petar Miletić.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version