SHARE

Већина амбасадора земаља чланица Савјета безбједности УН оцијенила је да су посљедњи инциденти насиља на сјеверу Косова били изоловани случајеви и да је, упркос томе, ситуација на Косову стабилна.

Они су на данашњој хитној сједници позвали Београд и Приштину на дијалог о практичним питањима од значаја за свакодневни живот грађана Косова и апеловали на међународну заједницу и заинтересоване стране да предузму све да се слични инциденти не понове.

Амбасадор САД је осудио насиље и пријетње насиљем и позвао све стране да се уздрже од даље ескалације, истичући да је инцидент 2. јула у Косовској Митровици био “изолован криминални акт, а не планирани терористички чин”.

Он је нагласио да је одлука косовске Владе да отвори канцеларију МУП-а у Косовској Митровици “право суверене државе”.

Представник Велике Британије рекао је да двије стране треба да се посвете дијалогу и сарадњи како би успјешно оствариле циљ да уђу у ЕУ, док се представник Француске сложио да се ради о изолованом инциденту и да је стање на Косову стабилно, и поздравио реакцију мисије Еулекса која “функционише у складу са резолуцијом 1244 и наставља успешно да одржава ред и мир” на Косову.

С друге стране, амбасадори Кине и Русије изразили су забринутост због најновијих насилних догађаја на Косову, па је тако амбасадор Русије истакао да се ради о терористичком акту и оцијенио да је стање на Косову нестабилно и да захтијева “посебну пажњу” и додао да “све мјере треба да буду предузете да би биле избјегнуте даље провакације”.

Амбасадор Кине сложио се да је ситуација на Косову “озбиљна и деликатна” и поновио став његове земље да циљ треба да буде постизање споразума прихватљивог за обје стране, кроз преговоре.

Хитан састанак Савјета безбједности УН заказан је на захтјев Србије након бомбашког напада 2. јула у сјеверном дијелу Косовске Митровице када је погинула једна особа, а 11 рањено.

Експлозија се догодила током мирног протеста Срба због намјере привремених институција из Приштине да у насељу Бошњачка махала отворе Центар за цивилне услуге.

У Косовској Митровици јуче је забиљежен још један инцидент у којем је рањен шеф Посланичког клуба Срба у Скупштини Косова Петар Милетић.

SHARE

Оставите одговор