Информативни разговор са двојицом држављана Саудијске Арабије показао је да њихове активности нису имале никакве везе са праћењем доласка предсједника Владе Републике Српске /РС/ и осталих високих званичника Српске у Источно Сарајево на обиљежавање Видовдана – крсне славе Војске РС, рекла је Срни портпарол Агенције за истраге и мзаштиту БиХ /Сипа/ Жељка Кујунџија.

Према њеним ријечима, двојица Саудијаца приведена су ради неовлаштеног снимања, а након прегледа направљених снимака, СИПА није пронашла ништа спорно.

„Ријеч је о уобичајеним полицијским активностима. Они су пуштени одмах након што су дали изјаве и након што им је утврђен идентитет и већ су напустили територију БиХ“, навела је Кујунџија, не желивши да прецизира какве објекте и у које сврхе су Саудијци снимали.

Она је додала да Тужилаштво БиХ треба да процијени да ли ту постоје елементи кривичног дјела.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је Срни да ће Сипа послати извјештај Тужилаштву БиХ о наведеним активностима ове полицијске агенције, након чега ће цијела ствар бити анализирана.

Грубешић је оцијенио да у цијелој ситуацији вјероватно нема ништа спорно, с обзиром да их је СИПА као стране држављане одмах пустила без задржавања у притвору.

Припадници Сипе привели су два држављана Саудијске Арабије, који су, како се тврди, у Лукавици код Сарајева шпијунирали кретање највиших функционера Српске.

Приведени су Саудијци Алгуасем Ахмед Ибрахим и Алдауд Ибрахим Абдулазиз који су током саслушања изјавили да су припадници „Шеријатске полиције“ из Саудијске Арабије.

Након привођења Саудијаца, за које је утврђено да им је пребивалиште у Ријаду, откривено је да су дошли на позив Хилмије Кадрића из Какња који је у сталном контакту са директором једне хуманитарне организације из Саудијске Арабије.

Недавно је објављен извјештај једне стране обавјештајне службе у коме је наведено да група припадника вехабијског покрета прати премијера Српске Милорада Додика.

Истакнуто је да је та група 26. децембра 2009. године била, на дан одржавања скупа СНСД-а и доласка лидера те странке и премијера РС Додика у Приједор, планирано распоређена у близини хотела „Приједор“.

Наведена су имена и фотографије укупно тринаест припадника вехабијског покрета који су укључени у праћење премијера РС.

Ostavi poruku