Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић почео је данас унакрсно испитивање свједока Момчила Мандића пред Хашким трибуналом поздравом „добар дан, господине министре“, а Мандић је узвратио са „добар дан, господине предсједниче“.

Караџић се некадашњем министру правде РС Мандићу извинио због непријатности које је због њега имао, односно због оптужби да му је помагао и сакривао га док је био у бјекству.

У свом испитивању, Караџић је сугерисао да муслиманска страна прије рата није поштовала „шему међустраначког договора о расподели функција у полицији“. Мандић је потврдио да је у полицији најважније мјесто министра, а затим шефа Државне безбједности, те да је Српска демократска странка на обе позиције добила само замјеника.

Караџић је констатовао да су „Срби преварени за мјесто заменика потсекретара за ДБ, јер је незаконито измијењена систематизација“.

Мандић је током свједочења рекао да је знао да је бивша предсједница РС Биљана Плавшић била у контакту са вођом јединице „Тигрови“ из Београда Жељком Ражнатовићем-Арканом, а да за остале тадашње функционере РС то не зна.

Тужилаштво је емитовало снимак прислушкиваног разговора између Ражнатовића и „Радмиле Калабе из српског МУП-а у Сарајеву, од 16. априла 1992. године“, када је она тражила интервенцију за „рођака Моме Мандића, кога су ухапсили код Зворника“. Мандић је потврдио да је његов рођак, тада 20-годишњи младић, „ухваћен на путу за Београд“, рекавши да је он „размијењен уз интервенцију Хилме Селимовића“, али је да „не зна ко је Радмила Калаба“.

Одбрана се успротивила увођењу снимка у доказе. Караџићев правни савјетник Питер Робинсон рекао је да не види у каквој је вези снимак са предметом против Караџића. Судије су констатовале да се на помиње име сведока, да је он потврдио догађај о коме се прича и да ће снимак у овој фази поступка бити обиљежен за идентификацију.

Суђење некадашњем предсједнику РС Радовану Караџићу биће настављено сутра.

Leave a Reply