Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić počeo je danas unakrsno ispitivanje svjedoka Momčila Mandića pred Haškim tribunalom pozdravom „dobar dan, gospodine ministre“, a Mandić je uzvratio sa „dobar dan, gospodine predsjedniče“.

Karadžić se nekadašnjem ministru pravde RS Mandiću izvinio zbog neprijatnosti koje je zbog njega imao, odnosno zbog optužbi da mu je pomagao i sakrivao ga dok je bio u bjekstvu.

U svom ispitivanju, Karadžić je sugerisao da muslimanska strana prije rata nije poštovala „šemu međustranačkog dogovora o raspodeli funkcija u policiji“. Mandić je potvrdio da je u policiji najvažnije mjesto ministra, a zatim šefa Državne bezbjednosti, te da je Srpska demokratska stranka na obe pozicije dobila samo zamjenika.

Karadžić je konstatovao da su „Srbi prevareni za mjesto zamenika potsekretara za DB, jer je nezakonito izmijenjena sistematizacija“.

Mandić je tokom svjedočenja rekao da je znao da je bivša predsjednica RS Biljana Plavšić bila u kontaktu sa vođom jedinice „Tigrovi“ iz Beograda Željkom Ražnatovićem-Arkanom, a da za ostale tadašnje funkcionere RS to ne zna.

Tužilaštvo je emitovalo snimak prisluškivanog razgovora između Ražnatovića i „Radmile Kalabe iz srpskog MUP-a u Sarajevu, od 16. aprila 1992. godine“, kada je ona tražila intervenciju za „rođaka Mome Mandića, koga su uhapsili kod Zvornika“. Mandić je potvrdio da je njegov rođak, tada 20-godišnji mladić, „uhvaćen na putu za Beograd“, rekavši da je on „razmijenjen uz intervenciju Hilme Selimovića“, ali je da „ne zna ko je Radmila Kalaba“.

Odbrana se usprotivila uvođenju snimka u dokaze. Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson rekao je da ne vidi u kakvoj je vezi snimak sa predmetom protiv Karadžića. Sudije su konstatovale da se na pominje ime svedoka, da je on potvrdio događaj o kome se priča i da će snimak u ovoj fazi postupka biti obilježen za identifikaciju.

Suđenje nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću biće nastavljeno sutra.

Ostavi poruku