Иако је британска краљевска породица смањила трошкове „по глави становника“ за седам пенија у последњих годину дана, прете им драстични резови буџета у складу са владиним мерама штедње. Очекује се да краљичин лични фонд пресуши за две године.

Бакингемска палата саопштила је да је краљевска породица Британце прошле године коштала 62 пенија (0,94 долара) по особи, што је седам пенија мање него годину дана раније.

Подаци објављени у понедељак показују да је укупан трошак издржавања монархије износио 38,2 милиона фунти у години до 31. марта, што је 3,3 милиона мање него у претходном периоду.

У британском јавном сектору спроводе се резови, пошто влада покушава да се избори са огромним дефицитом, а сер Алан Рид, задужен за издржавање краљевске породице, каже да је племство „веома свесно тешке економске климе“.

Влада је већ сасекла буџет за одржавање краљевских палата у 2011. години за 500.000 фунти, а сер Рид је упозорио да још најмање 10 година неће моћи да се приступи реновирању које обухвата мењање крова на Бакингемској палати и замку Виндзор.

Иначе, количина државног новца који добијају краљица и остали чланови породице за своје „званичне краљевске дужности“ је још 1990. године замрзнута на 7,9 милиона фунти годишње. Данас то покрива само половину трошкова за званичне посете, пријеме у вртовима и плате особља.

То значи да краљица мора да „извуче“ још 6,5 милиона из својих резерви за које се очекује да пресуше 2012, у години њеног Дијамантског јубилеја. После тога, питање је хоће ли уопште „излазити из палате“.

Leave a Reply