Iako je britanska kraljevska porodica smanjila troškove „po glavi stanovnika“ za sedam penija u poslednjih godinu dana, prete im drastični rezovi budžeta u skladu sa vladinim merama štednje. Očekuje se da kraljičin lični fond presuši za dve godine.

Bakingemska palata saopštila je da je kraljevska porodica Britance prošle godine koštala 62 penija (0,94 dolara) po osobi, što je sedam penija manje nego godinu dana ranije.

Podaci objavljeni u ponedeljak pokazuju da je ukupan trošak izdržavanja monarhije iznosio 38,2 miliona funti u godini do 31. marta, što je 3,3 miliona manje nego u prethodnom periodu.

U britanskom javnom sektoru sprovode se rezovi, pošto vlada pokušava da se izbori sa ogromnim deficitom, a ser Alan Rid, zadužen za izdržavanje kraljevske porodice, kaže da je plemstvo „veoma svesno teške ekonomske klime“.

Vlada je već sasekla budžet za održavanje kraljevskih palata u 2011. godini za 500.000 funti, a ser Rid je upozorio da još najmanje 10 godina neće moći da se pristupi renoviranju koje obuhvata menjanje krova na Bakingemskoj palati i zamku Vindzor.

Inače, količina državnog novca koji dobijaju kraljica i ostali članovi porodice za svoje „zvanične kraljevske dužnosti“ je još 1990. godine zamrznuta na 7,9 miliona funti godišnje. Danas to pokriva samo polovinu troškova za zvanične posete, prijeme u vrtovima i plate osoblja.

To znači da kraljica mora da „izvuče“ još 6,5 miliona iz svojih rezervi za koje se očekuje da presuše 2012, u godini njenog Dijamantskog jubileja. Posle toga, pitanje je hoće li uopšte „izlaziti iz palate“.

Ostavi poruku