Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini izjavio je da BiH može da postane dio Evropske unije kao decentralizovana jedinica.
„I neke članice EU imaju federalno uređenje. Ono što je važno jeste da lokalne institucije budu adekvatno podešene i u skladu sa evropskim standardima“, rekao je Fratini u intervjuu za „Glas Srpske“.
On je istakao da su vrata Brisela otvorena za BiH isto toliko koliko su otvorena i ostalim zemljama iz regiona.

„U BiH su neophodne reforme i ona će postati dio EU kada ih sprovede. Niko, međutim, ne traži radikalne institucionalne promjene“, dodao je Fratini.

Odgovarajući na pitanje da li je izvodljivo da zemlje zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju u „paketu“, Fratini je rekao da bi takav „paket“ bio izvan osnovnih kriterijuma koji uslovljavaju procedure i procese pristupanja Uniji.

„Svaka zemlja napreduje prema svojim zaslugama. BiH će postati dio EU kada usvoji evropsko zakonodavstvo u svim svojim zakonima i propisima. U BiH su neophodne reforme i ona će postati dio EU kada ih sprovede“, naglasio je Fratini.

On je rekao da nema novih uslova za viznu liberalizaciju za putovanja građana BiH i da su jedini uslovi oni koji su utvrđeni Mapom puta.

„BiH je ispunila skoro sve uslove za viznu liberalizaciju. Urađen je odličan posao. Uvjeren sam da će biti savladane i posljednje prepreke i da će BiH dobiti bezvizni režim ove godine“, dodao je šef italijanske diplomatije.

Fratini je izrazio nadu da će uskoro biti usvojen zakon o popisu stanovništva u BiH i da će sljedeće godine u BiH biti popisano stanovništvo kao i u ostalim evropskim zemljama.

Ostavi poruku