Министар иностраних послова Италије Франко Фратини изјавио је да БиХ може да постане дио Европске уније као децентрализована јединица.
„И неке чланице ЕУ имају федерално уређење. Оно што је важно јесте да локалне институције буду адекватно подешене и у складу са европским стандардима“, рекао је Фратини у интервјуу за „Глас Српске“.
Он је истакао да су врата Брисела отворена за БиХ исто толико колико су отворена и осталим земљама из региона.

„У БиХ су неопходне реформе и она ће постати дио ЕУ када их спроведе. Нико, међутим, не тражи радикалне институционалне промјене“, додао је Фратини.

Одговарајући на питање да ли је изводљиво да земље западног Балкана уђу у Европску унију у „пакету“, Фратини је рекао да би такав „пакет“ био изван основних критеријума који условљавају процедуре и процесе приступања Унији.

„Свака земља напредује према својим заслугама. БиХ ће постати дио ЕУ када усвоји европско законодавство у свим својим законима и прописима. У БиХ су неопходне реформе и она ће постати дио ЕУ када их спроведе“, нагласио је Фратини.

Он је рекао да нема нових услова за визну либерализацију за путовања грађана БиХ и да су једини услови они који су утврђени Мапом пута.

„БиХ је испунила скоро све услове за визну либерализацију. Урађен је одличан посао. Увјерен сам да ће бити савладане и посљедње препреке и да ће БиХ добити безвизни режим ове године“, додао је шеф италијанске дипломатије.

Фратини је изразио наду да ће ускоро бити усвојен закон о попису становништва у БиХ и да ће сљедеће године у БиХ бити пописано становништво као и у осталим европским земљама.

Ostavi poruku