SHARE

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска (РС) не може бити укинута и упозорио да ЕУ “врши притисак на Српску”.
“РС не може бити укинута. Ако би ЕУ поставила такав услов, онда би приступање чланству било незамисливо”, рекао је Додик у интервјуу бечком дневнику “Прес”.

Он је одбацио наводе појединих западних дипломата да РС кочи рјешења у БиХ и истакао да су “странци сами криви за блокаду договора у БиХ”.

“Они су од земље направили један протекторат и понашају се надмено. Тиме су поставили темељ за расформирање БиХ”, казао је он.

Предсједник Владе РС је истакао да се у Сребреници јула 1995. године десио стравичан злочин.

“Сви који су у њему учествовали треба да иду пред суд. Али, то је била кулминација онога што се годинама прије дешавало на тој територији. Муслимански командант Сребренице Насер Орић је са својим људима нападао српска села и убио 3.500 Срба. Због тога је постојала жеља за осветом”, рекао је Додик и подсјетио да је само у сребреничком селу Кравица на Божић 1993. године убијено 78 цивила.

“То што се догодило у Сребреници 1995. године јесте био злочин, али не и геноцид јер ниједна жена ни дијете нису убијени. Волио бих да се то никад није десило, то је велики терет, али не постоји колективна кривица Срба”, истакао је Додик.

Он је критиковао и Хашки трибунал због ослобађања Орића и кажњавања бивше предсједнице РС Биљане Плавшић због командне одговорности.

“Насер Орић је био војни командант који је ослобођен без да је узета у обзир командна одговорност, а Биљана Плавшић, која није испалила ниједан метак, осуђена је због командне одговорности”, казао је премијер РС.

Говорећи о могућем референдуму он је рекао РС има право на референдум у складу са законима који одговарају европским стандардима.

“Имамо право на референдум у складу са нашим законима који одговарају европским стандардима, међутим ми нисмо авантуристи. Подржавамо Дејтон, али ако и даље буде вршен притисак на РС онда ћемо искористити наше право на референдум и чекаћемо прави тренутак”, навео је премијер РС.

Додик је оцијенио да БиХ више није потребан високи представник и да је та функција у међувремену постала дио проблема и фактор сметње.

SHARE

Оставите одговор