Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska (RS) ne može biti ukinuta i upozorio da EU „vrši pritisak na Srpsku“.
„RS ne može biti ukinuta. Ako bi EU postavila takav uslov, onda bi pristupanje članstvu bilo nezamislivo“, rekao je Dodik u intervjuu bečkom dnevniku „Pres“.

On je odbacio navode pojedinih zapadnih diplomata da RS koči rješenja u BiH i istakao da su „stranci sami krivi za blokadu dogovora u BiH“.

„Oni su od zemlje napravili jedan protektorat i ponašaju se nadmeno. Time su postavili temelj za rasformiranje BiH“, kazao je on.

Predsjednik Vlade RS je istakao da se u Srebrenici jula 1995. godine desio stravičan zločin.

„Svi koji su u njemu učestvovali treba da idu pred sud. Ali, to je bila kulminacija onoga što se godinama prije dešavalo na toj teritoriji. Muslimanski komandant Srebrenice Naser Orić je sa svojim ljudima napadao srpska sela i ubio 3.500 Srba. Zbog toga je postojala želja za osvetom“, rekao je Dodik i podsjetio da je samo u srebreničkom selu Kravica na Božić 1993. godine ubijeno 78 civila.

„To što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine jeste bio zločin, ali ne i genocid jer nijedna žena ni dijete nisu ubijeni. Volio bih da se to nikad nije desilo, to je veliki teret, ali ne postoji kolektivna krivica Srba“, istakao je Dodik.

On je kritikovao i Haški tribunal zbog oslobađanja Orića i kažnjavanja bivše predsjednice RS Biljane Plavšić zbog komandne odgovornosti.

„Naser Orić je bio vojni komandant koji je oslobođen bez da je uzeta u obzir komandna odgovornost, a Biljana Plavšić, koja nije ispalila nijedan metak, osuđena je zbog komandne odgovornosti“, kazao je premijer RS.

Govoreći o mogućem referendumu on je rekao RS ima pravo na referendum u skladu sa zakonima koji odgovaraju evropskim standardima.

„Imamo pravo na referendum u skladu sa našim zakonima koji odgovaraju evropskim standardima, međutim mi nismo avanturisti. Podržavamo Dejton, ali ako i dalje bude vršen pritisak na RS onda ćemo iskoristiti naše pravo na referendum i čekaćemo pravi trenutak“, naveo je premijer RS.

Dodik je ocijenio da BiH više nije potreban visoki predstavnik i da je ta funkcija u međuvremenu postala dio problema i faktor smetnje.

Ostavi poruku