Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) ухапсили су двојицу држављана Саудијске Арабије који су у Лукавици шпијунирали кретање највиших функционера из Републике Српске, пишу „Независне новине“ у сутрашњем броју.

Како лист сазнаје, 28. јуна приведени су Алгуасем Ахмед Ибрахим и Алдаод Ибрахим Абдулазиз који су током саслушања изјавили да су припадници „Шеријатске полиције“ из Саудијске Арабије.

Двојица Саудијаца су 28. јуна у Лукавици пратила слијетање три хеликоптера у којима су се налазили премијер РС Милорад Додик, предсједник Српске Рајко Кузмановић, министар финансија Александар Џомбић и министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо.

„Независне“ пишу да су двојицу Саудијаца, практично, разоткрили грађани којима су били сумњиви арапски држављани у новом црном „фијату 500“.

Према сазнањима листа, неко је телефоном „кримоловци“ обавијестио Сипу о сумњивом понашању двојице арапских држављана недалеко од хелиодрома у Лукавици који се налази у непосредној близини полицијске станице, а на који је слетио хеликоптер са званичницима РС, те да је након тога услиједила акција припадника ЦЈБ Источно Сарајево.

Након привођења Саудијаца, за које је утврђено да им је пребивалиште у Ријаду, откривено је да су они дошли на позив Хилмије Кадрића из Какња који је у сталном контакту са директором једне хуманитарне организације из Саудијске Арабије.

Током испитивања двојице Саудијаца установљено је да су дошли у БиХ 27. јуна, дан прије привођења, а на питање шта су снимали одговорили су „стабло вишње“ јер им се свиђа.

Да се ради о озбиљном случају, потврђује и упозорење МУП-а РС упућено члану Предсједништва БиХ Небојши Радмановићу и министру цивилних послова Средоју Новићу да из безбједносних разлога не путују хеликоптером 2. јула у Сарајево, као што су планирали, наводе „Независне“.

Портпарол Сипе Жељка Кујунџија потврдила је да је ова агенција ухапсила двојицу саудијских држављана, али да их је пустила након што им је утврђен идентитет. Према њеним ријечима, Тужилаштву БиХ прослијеђена је информација како би они утврдили да ли има кривичне одговорности.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да не може говорити о овом случају и да Сипа, ако је ухапсила те људе, онда треба и да пружи информације о томе.

Министар Чађо изјавио је да МУП РС чини све да би био постигнут максималан степен обезбјеђења.

„Један од дефинисаних приоритета у нашем раду је и борба против тероризма“, нагласио је Чађо, истичући да Министарство има јасну перцепцију шта је тероризам и шта носи са собом и то поготово на овим просторима гдје постоје тешка и болна искуства из не тако давне прошлости.

Он је рекао да није задовољан сарадњом са безбједносним агенцијама у БиХ у борби против тероризма.

Стране обавјештајне агенције већ су упозориле на активности припадника радикалног исламског покрета вехабија у БиХ.

Ostavi poruku