Naslovna Vijesti Priznanje nezavisnosti greška

Priznanje nezavisnosti greška

0

Šef delegacije Rusije pri Savjetu Evrope Konstantin Kosačov izjavio je da je posljednja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i debata o veoma lošem stanju u vezi sa vladavinom prava na Kosovu i Metohiji pokazala da su pogriješili oni koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

„Za mene najvažnija stvar u diskusiji o Kosovu jeste pristup srpske delegacije, jer je Srbija ključna zemlja u ovoj situaciji i bilo kakvo rješenje u kosovskom konfliktu može da bude ostvareno samo ako bude prihvatljivo za Srbiju“, naglasio je Kosačov za beogradske „Večernje novosti“.

Kosačov je naglasio da je Rusija u odbrani kosovskog pitanja postojana u savezništvu sa Srbijom, da je od suštinske važnosti stav Srbije, te da bez Beograda trajno rješenje ovog pitanja nije moguće.

Prema njegovim riječima, prethodne debate imale su skrivenu namjeru da u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope uvedu nezavisnost Kosova i da učine da se poslanici s tim slože, direktno ili indirektno.

Ovoga puta, rekao je Kosačov, o statusu Kosova uopšte se nije razgovaralo.

„Ako prihvatimo zaključke iz poslednje rezolucije Savjeta Evrope, to znači da je Rezolucija 1244 prekršena, jer standardi nisu ispunjeni. Neke zemlje Savjeta Evrope neshvatljivio su priznale jednostranu odluku kosovskih vlasti o statusu, što je veoma pogrešno“, smatra Kosačov.

On je dodao da budućnost svake zemlje treba da odredi samo ta zemlja.

„Predstaviti situaciju kao da nema alternativu neshvatljiva je taktika koja dolazi od EU i NATO i ne treba da bude prihvaćena“, rekao je Kosačov.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version