Шеф делегације Русије при Савјету Европе Константин Косачов изјавио је да је посљедња резолуција Савјета безбједности УН и дебата о веома лошем стању у вези са владавином права на Косову и Метохији показала да су погријешили они који су признали једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

„За мене најважнија ствар у дискусији о Косову јесте приступ српске делегације, јер је Србија кључна земља у овој ситуацији и било какво рјешење у косовском конфликту може да буде остварено само ако буде прихватљиво за Србију“, нагласио је Косачов за београдске „Вечерње новости“.

Косачов је нагласио да је Русија у одбрани косовског питања постојана у савезништву са Србијом, да је од суштинске важности став Србије, те да без Београда трајно рјешење овог питања није могуће.

Према његовим ријечима, претходне дебате имале су скривену намјеру да у Парламентарну скупштину Савјета Европе уведу независност Косова и да учине да се посланици с тим сложе, директно или индиректно.

Овога пута, рекао је Косачов, о статусу Косова уопште се није разговарало.

„Ако прихватимо закључке из последње резолуције Савјета Европе, то значи да је Резолуција 1244 прекршена, јер стандарди нису испуњени. Неке земље Савјета Европе несхватљивио су признале једнострану одлуку косовских власти о статусу, што је веома погрешно“, сматра Косачов.

Он је додао да будућност сваке земље треба да одреди само та земља.

„Представити ситуацију као да нема алтернативу несхватљива је тактика која долази од ЕУ и НАТО и не треба да буде прихваћена“, рекао је Косачов.

Ostavi poruku