Демократска партија (ДП) одустала је од кандидовања Стојана Бухе за предсједника Републике Српске (РС), изјавио је предсједник ове странке Драган Чавић. Чавић је рекао новинарима да је то данас одлучио Извршни одбор ДП-а, оцјењујући да се „не види демократски амбијент у коме ће грађани Српске одлучивати о кандидату за предсједника РС на темељу демократских и начела друштвене слободе“.

Он је навео да ДП сматра да ће на овим изборима побиједити они који имају најбоље организовану инфраструктуру и који имају највећи утицај на медије, као и да ова странка не жели да у таквом амбијенту „`потроши тако квалитетног кандидата као што је Буха“.

Чавић је рекао да је ДП за опште изборе предала у законом предвиђеном року листе за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ и Народну скупштину РС, као и за Скупштину Кантона 10, а у коалицији са СДС-ом и ПДП-ом, заједничку листу за Скупштину Кантона девет у Федерацији БиХ.

Он је нагласио да на листама за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ ДП има 24 кандидата, од којих су 11 или 46 одсто жене, док су четири кандидата односно 17 одсто млађи од 30 година.

За Народну скупштину РС ДП има 92 кандидата од којих су 32 или 35 одсто жене, а 18 кандидата или процентуално 20 одсто млађи су од 30 година.

На листама за Скупштине кантона девет и 10 у ФБиХ, ДП има 23 кандидата од којих је осам жена и седам кандидата млађих од 30 година.

„Укупно на листама за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, за Народну скупштину РС, Скупштине Кантона девет и 10 у ФБиХ, ДП има 139 кандидата“, навео је Чавић.

Чавић је нагласио да његова странка не подржава ниједног кандидата других странака и коалиција, али да је ДП опредијељена да „падне“ актуелна власт, као и да није ни са ким у коалицији, већ у опозицији. Он је додао да ће чланство на изборима искључиво одлучивати по властитој савјести.

Ostavi poruku