Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Драго Калабић напустио је данашњу сједницу ове комисије, којој надлежне инситуције нису доставиле тражене информације о недавном терористичком нападу у Бугојну, оцијенивши да се иза свега крије политичка позадина.

Осврћући се на информацију о нападу у Бугојну, коју је Комисији доставио једино МУП Федерације БиХ, Калабић је оцијенио да је она била „на нивоу информације за мјесну заједницу“.

Он је новинарима по напуштању сједнице рекао да је очито да је на дјелу организована опструкција борбе против тероризма и да неко ово подручје жели да претвори у Авганистан или Ирак.

„Остали, за које претпостављам да неке људе који нису држављани ове земље свакодневно обавјештавају о сличим активностима, нису се удостојили да информишу свој парламент и своју власт“, нагласио је Калабић.

Он је оцијенио да је министар безбједности БиХ Садик Ахметовић обмануо парламент.

„Министар је несувисло данас умотавао да има неке документе, да су га неки обавијестили о нечему, а неће да каже ни о чему ни зашто је то тако“, рекао је Калабић подсјетивши да се заштита терористичких организација и сакривање информација о њима третирају као тешко кривично дјело.

Према његовим ријечима, Комисија је иза затворених врата расправљала о очитој опструкцији државних институција које су парламент БиХ требале обавијестити о приједлогу мјера како би се грађанима послала јасна порука да БиХ неће бити уточиште тероризма.

„Овдје се данас покушавају амнестирати институције за свој нерад, те сви они који опструишу борбу против тероризма покушавајући наћи потпуно безобразна објашњења за нешто такво“, рекао је Калабић.

Он вјерује да Република Српска, у мјери у којој партиципира у властима БиХ, неће остати нијема на све то и да ће дати свој допринос да се БиХ не претвори у легло тероризма, поготово са било каквом државном подршком.

Калабић је предлагао да Комисија обавијести парламент да надлежне институције БиХ нису одговориле задатку.

„Покушаћемо да у парламенту, као задњој инстанци, формирамо анкетни одбор, истражни тим, мада сам песимиста да ће и они доћи до информација које се, очито, од нас строго чувају, да би могли обавијестити људе шта их чека кад је у питању њихова лична и имовинска безбједност“, закључио је Калабић.

Надлежне институције у БиХ нису данас Комисији за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ доставиле тражену информацију о терористичком нападу у Бугојну, 27. јуна, као ни приједлог мјера како се овако нешто више не би поновило.

Министарству безбједности, полицијским агенцијама, Обавјештајно-безбједносној агенцији и Тужилаштву БиХ дат је рок да до петка, 9. јула, Парламентарној скупштини доставе информације и приједлог мјера, које би Комисија размотрила на сједници у понедјељак, 12. јула, а потом Представнички дом и Дом народа.

Ostavi poruku