Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić napustio je današnju sjednicu ove komisije, kojoj nadležne insitucije nisu dostavile tražene informacije o nedavnom terorističkom napadu u Bugojnu, ocijenivši da se iza svega krije politička pozadina.

Osvrćući se na informaciju o napadu u Bugojnu, koju je Komisiji dostavio jedino MUP Federacije BiH, Kalabić je ocijenio da je ona bila „na nivou informacije za mjesnu zajednicu“.

On je novinarima po napuštanju sjednice rekao da je očito da je na djelu organizovana opstrukcija borbe protiv terorizma i da neko ovo područje želi da pretvori u Avganistan ili Irak.

„Ostali, za koje pretpostavljam da neke ljude koji nisu državljani ove zemlje svakodnevno obavještavaju o sličim aktivnostima, nisu se udostojili da informišu svoj parlament i svoju vlast“, naglasio je Kalabić.

On je ocijenio da je ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović obmanuo parlament.

„Ministar je nesuvislo danas umotavao da ima neke dokumente, da su ga neki obavijestili o nečemu, a neće da kaže ni o čemu ni zašto je to tako“, rekao je Kalabić podsjetivši da se zaštita terorističkih organizacija i sakrivanje informacija o njima tretiraju kao teško krivično djelo.

Prema njegovim riječima, Komisija je iza zatvorenih vrata raspravljala o očitoj opstrukciji državnih institucija koje su parlament BiH trebale obavijestiti o prijedlogu mjera kako bi se građanima poslala jasna poruka da BiH neće biti utočište terorizma.

„Ovdje se danas pokušavaju amnestirati institucije za svoj nerad, te svi oni koji opstruišu borbu protiv terorizma pokušavajući naći potpuno bezobrazna objašnjenja za nešto takvo“, rekao je Kalabić.

On vjeruje da Republika Srpska, u mjeri u kojoj participira u vlastima BiH, neće ostati nijema na sve to i da će dati svoj doprinos da se BiH ne pretvori u leglo terorizma, pogotovo sa bilo kakvom državnom podrškom.

Kalabić je predlagao da Komisija obavijesti parlament da nadležne institucije BiH nisu odgovorile zadatku.

„Pokušaćemo da u parlamentu, kao zadnjoj instanci, formiramo anketni odbor, istražni tim, mada sam pesimista da će i oni doći do informacija koje se, očito, od nas strogo čuvaju, da bi mogli obavijestiti ljude šta ih čeka kad je u pitanju njihova lična i imovinska bezbjednost“, zaključio je Kalabić.

Nadležne institucije u BiH nisu danas Komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH dostavile traženu informaciju o terorističkom napadu u Bugojnu, 27. juna, kao ni prijedlog mjera kako se ovako nešto više ne bi ponovilo.

Ministarstvu bezbjednosti, policijskim agencijama, Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji i Tužilaštvu BiH dat je rok da do petka, 9. jula, Parlamentarnoj skupštini dostave informacije i prijedlog mjera, koje bi Komisija razmotrila na sjednici u ponedjeljak, 12. jula, a potom Predstavnički dom i Dom naroda.

Ostavi poruku