Bivši ministar pravde Republike Srpske Momčilo Mandić izjavio je danas na suđenju nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da je „trebalo razriješiti dužnosti i pohapsiti funkcionere koji su podržavali dolazak paravojnih trupa u BiH“ – javlja dopisnik Srne.

„U tom bi slučaju manje funkcionera RS sjedilo ovdje“, rekao je Mandić u nastavku svjedočenja kao svjedok sudskog vijeća.

Svjedok je negirao da je bio blizak sa optuženim, ističući da su imali samo službene susrete i razgovore, nakon što je Karadžiću preneseno da je Mandić predlagao da i on i Alija Izetbegović budu uhapšeni da bi se smanjile tenzije.

Mandić je pred sudom ispričao da je to bio prijedlog nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova BiH Alije Delimustafića koji je on podržao, a „poltroni sa obje strane prenijeli šefovima“.

„Nismo bili bliski, već je, naprotiv, postojao zazor, iako sam se trudio da sve radim časno i pošteno“, naglasio je Mandić.

On je negirao da je znao da je Biljana Plavšić „bila u kontaktu sa Arkanovim ljudima“ i da mu je bilo poznato da su se „Arkanovci pojavili u BiH da se bore na strani Srba“. Upitan o djelovanju „šešeljevaca“ u aprilu i maju 1992. godine u Sarajevu, Mandić je rekao da je znao „za pripadnike Teritorijalne odbrane Novog Sarajeva koji su bili u Šešeljevoj stranci, ali su oni bili stanovnici Sarajeva“.

Povodom snimaka presretnutih razgovora zvaničnika RS u kojima je i sam učestovao, Mandić je rekao da se sa sagovornicima šalio, jer je znao da ih snima bivši šef sarajevske službe bezbjednosti Munir Alibabić.

„On je svog predsjednika snimao i osudio na osam godina zatvora, pa je poslije htio da mu se dodvori. A nije vam donosio snimke na kojima se čuje kako su ružno govorili o meni. Vi ćete se sjetiti da je on smijenjen uz intervenciju bivše glavne tužiteljke Karle del Ponte i da mu je zabranjen rad u policiji do kraja života. Ja sam se u razgovorima rugao njemu i njegovom poltronstvu“, rekao je Mandić.

Tužilac će Mandića sutra ispitivati još sat vremena, a zatim će početi da ga unakrsno ispituje Karadžić kome je za to odobreno 20 časova.

Karadžić je u 11 tačaka optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Ostavi poruku