Бивши министар правде Републике Српске Момчило Мандић изјавио је данас на суђењу некадашњем предсједнику РС Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да је „требало разријешити дужности и похапсити функционере који су подржавали долазак паравојних трупа у БиХ“ – јавља дописник Срне.

„У том би случају мање функционера РС сједило овдје“, рекао је Мандић у наставку свједочења као свједок судског вијећа.

Свједок је негирао да је био близак са оптуженим, истичући да су имали само службене сусрете и разговоре, након што је Караџићу пренесено да је Мандић предлагао да и он и Алија Изетбеговић буду ухапшени да би се смањиле тензије.

Мандић је пред судом испричао да је то био приједлог некадашњег министра унутрашњих послова БиХ Алије Делимустафића који је он подржао, а „полтрони са обје стране пренијели шефовима“.

„Нисмо били блиски, већ је, напротив, постојао зазор, иако сам се трудио да све радим часно и поштено“, нагласио је Мандић.

Он је негирао да је знао да је Биљана Плавшић „била у контакту са Аркановим људима“ и да му је било познато да су се „Аркановци појавили у БиХ да се боре на страни Срба“. Упитан о дјеловању „шешељеваца“ у априлу и мају 1992. године у Сарајеву, Мандић је рекао да је знао „за припаднике Територијалне одбране Новог Сарајева који су били у Шешељевој странци, али су они били становници Сарајева“.

Поводом снимака пресретнутих разговора званичника РС у којима је и сам учестовао, Мандић је рекао да се са саговорницима шалио, јер је знао да их снима бивши шеф сарајевске службе безбједности Мунир Алибабић.

„Он је свог предсједника снимао и осудио на осам година затвора, па је послије хтио да му се додвори. А није вам доносио снимке на којима се чује како су ружно говорили о мени. Ви ћете се сјетити да је он смијењен уз интервенцију бивше главне тужитељке Карле дел Понте и да му је забрањен рад у полицији до краја живота. Ја сам се у разговорима ругао њему и његовом полтронству“, рекао је Мандић.

Тужилац ће Мандића сутра испитивати још сат времена, а затим ће почети да га унакрсно испитује Караџић коме је за то одобрено 20 часова.

Караџић је у 11 тачака оптужен за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

Leave a Reply