Суђење бившем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу биће настављено данас пред Хашким трибуналом саслушањем свједока Момчила Мандића, који је 1992. године био помоћник министра унутрашњих послова, а затим министар правде РС.

Претресно вијеће је прихватило Мандићеву молбу да он исказ да као свједок вијећа, а не Тужилаштва, на чији му је захтјев најприје био издат обавезујући налог за свједочење. Због великог броја доказног материјала који се путем овог свједока уводи у списе, одбрана је тражила да се њено испитивање одложи до 13. јула.

Караџић је у 11 тачака оптужен за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

Суђење бившим званичницима полиције РС Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину, оптуженима за злочине над несрпским становништвом у 20 општина БиХ 1992. године, биће настављено сутра доказним поступком оптужбе.

У Хашком трибиналу данас ће бити настављен и главни претрес на суђењу бившим челницима Државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу-Френкију, које оптужница терети за злочине полицијских и паравојних снага у Хрватској и БиХ.

На суђењу некадашњем начелнику Генералштаба Војске Југославије генералу Момчилу Перишићу доказни поступак данас наставља одбрана. Перишић је оптужен за помагање српским снагама у Хрватској и БиХ које су починиле злочине у Загребу, Сарајеву и Сребреници.

Суђење лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу биће настављено сутра. Најављено је да ће бити саслушана два преостала свједока судског вијећа, након што се провјери њихово здравствено стање.

Послије саслушања ових свједока, требало би да буде заказана сједница по правилу 98бис, када ће оптужени, како је најавио, затражити да буде ослобођен. Према најавама, та сједница би требало да буде одржана крајем августа или почетком септембра.

Шешељ је оптужен за прогоне несрпског становништва са подручја БиХ, Хрватске и Војводине.

У Хашком трибуналу сутра ће бити настављено суђење некадашњем помоћнику команданта за обавјештајно-безбједносне послове Главног штаба Војске РС генералу Здравку Толимиру, оптуженом за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године.

Толимир ће наставити да унакрсно испитује бившег замјеника команданта Холандског батаљона у Сребреници пуковника Роберта Франкена.

Ostavi poruku