Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću biće nastavljeno danas pred Haškim tribunalom saslušanjem svjedoka Momčila Mandića, koji je 1992. godine bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, a zatim ministar pravde RS.

Pretresno vijeće je prihvatilo Mandićevu molbu da on iskaz da kao svjedok vijeća, a ne Tužilaštva, na čiji mu je zahtjev najprije bio izdat obavezujući nalog za svjedočenje. Zbog velikog broja dokaznog materijala koji se putem ovog svjedoka uvodi u spise, odbrana je tražila da se njeno ispitivanje odloži do 13. jula.

Karadžić je u 11 tačaka optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Suđenje bivšim zvaničnicima policije RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženima za zločine nad nesrpskim stanovništvom u 20 opština BiH 1992. godine, biće nastavljeno sutra dokaznim postupkom optužbe.

U Haškom tribinalu danas će biti nastavljen i glavni pretres na suđenju bivšim čelnicima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, koje optužnica tereti za zločine policijskih i paravojnih snaga u Hrvatskoj i BiH.

Na suđenju nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću dokazni postupak danas nastavlja odbrana. Perišić je optužen za pomaganje srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH koje su počinile zločine u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici.

Suđenje lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju biće nastavljeno sutra. Najavljeno je da će biti saslušana dva preostala svjedoka sudskog vijeća, nakon što se provjeri njihovo zdravstveno stanje.

Poslije saslušanja ovih svjedoka, trebalo bi da bude zakazana sjednica po pravilu 98bis, kada će optuženi, kako je najavio, zatražiti da bude oslobođen. Prema najavama, ta sjednica bi trebalo da bude održana krajem avgusta ili početkom septembra.

Šešelj je optužen za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i Vojvodine.

U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine.

Tolimir će nastaviti da unakrsno ispituje bivšeg zamjenika komandanta Holandskog bataljona u Srebrenici pukovnika Roberta Frankena.

Ostavi poruku