SHARE

Предсједник Републике Српске (РС) Рајко Кузмановић уручио је данас, поводом Видовдана, Међународног празника рада и Дана побједе над фашизмом, 67 одликовања најзаслужнијим лицима и колективима из РС.

Кузмановић је одликовао Орденом заставе РС са златним вијенцем замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорада Живковића, министра цивилних послова БиХ Средоја Новића и Његово високопреосвештенство митрополита дабробосанског Николаја.

Орденом заставе РС са сребрним вијенцем одликовани су епископ бихаћко-петровачки Хризостом, епископ бањалучки Јефрем, епископ зворничко-тузлански Василије, епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије и Новинска агенција РС – Срна.

Орденом Немањића одликован је Трећи пјешадијски /РС/ пук Оружаних снага БиХ, док је Орденом части са златним зрацима одликован предсједник Републичке организације породица заробљених,погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, а Орденом части са сребрним зрацима предсједник Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалуке Станислав Бркић.

Орденом Милоша Обилића одликован је предсједник предсједништва БОРС-а Михајло Парађина, орденом Његоша првог реда замјеник предсједавајућег Дома народа парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић, предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ и Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Пале.

Орденом Његоша првог реда одликовани су Савез логораша РС, директор РТРС-а Драган Давидовић и Фудбалски клуб “Слобода” Нови Град.

Кузмановић је у обраћању рекао да су ова одликовања уручена високим достојанственицима Српске православне цркве и онима који су на било који начин одани истини, правди, људскости, љубави човјека према човјеку и који чувају част и образ српског војника и борца.

Истакавши да одликовања додјељује у име РС и свих њених институција, предсједник РС је подсјетио на ријечи старих људи који су за особе са посебним врлинама говорили да су то радни, кућевни, честити, поштени и људи спремни да помогну ономе који у невољи жели да се жртвује за добро човјека.

“Овој земљи треба вриједних руку и умних глава како бисмо унаприједили РС, ишли у корак са напредним свијетом, слиједили примјере великих људи српског рода који су у стварању и науци дали велики прилог”, закључио је Кузмановић.

Додјели одликовања присуствовали су премијер РС Милорад Додик и члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић.

SHARE

Оставите одговор