SHARE

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће на сједници, која почиње сутра, Нацрт закона о статусу државне имовине која се налази на територији Српске а под забраном је располагања, који предвиђа да се имовина на територији РС сматра њеним власништвом.

“Овај закон предвиђа да се имовина која се налази на територији Српске сматра власништвом РС. Закон не третира имовину која се налази ван граница БиХ”, рекао је Срни помоћник министра правде РС Никола Ковачевић.

Он је навео да овај закон отвара могућност да Влада РС, споразумом са Савјетом министара БиХ, да на кориштење без накнаде имовину Српске институцијама БиХ ради обављања послова из надлежности тих институција.

Ковачевић је рекао да је Влада и даље вољна да ријеши питање смјештаја заједничких институција на имовини која се налази на територији РС, а служи за потребе обављања послова из њихове надлежности, што ће регулисати посебним споразумом између Владе РС и Савјета министара БиХ.

Он је навео да је овај закон утврђен јер Савјет министара БиХ није доставио Влади РС тражене податке о имовини потребној заједничким институцијама БиХ.

Влада РС утврдила је 24. јуна Нацрт закона о статусу државне имовине која се налази на територији Српске а под забраном је располагања, који предвиђа да се имовина на територији Српске сматра њеним власништвом.

Законом је утврђено да се под овом имовином подразумијевају непокретности које су, према међународном Споразуму о сукцесији, припале БиХ.

“Ријеч је о имовини која се сматра власништвом било којег нивоа власти или јавне организације или органа РС, као и непокретностима којим је право располагања или управљања имала бивша СР БиХ до 31. децембра 1991. године, а која се такође сматра власништвом било којег нивоа власти или јавног органа”, рекао је Ковачевић.

Он је додао да закон предвиђа да Влада РС може дио имовине пренијети на јединице локалне самоуправе, као и на јавне установе или предузећа чији је оснивач Влада

SHARE

Оставите одговор