Naslovna Bosna i Hercegovina Danas glavna rasprava o zahtjevu Srbije

Danas glavna rasprava o zahtjevu Srbije

0

Pred vijećem Suda za ekstradicije u Londonu danas će početi glavna rasprava povodom zahtjeva Srbije za izručenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koga Beograd optužuje za ratni zločin nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije /JNA/ u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila kada je Srbija sudu dostavila zahtjev za njegovo izručenje, kao i dokumenta na osnovu kojih to traži.

Odbrana Ganića pokušava da ospori nadležnost londonskog suda u postupku izručenja Srbiji.

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji su ranije izjavljivali da očekuju da londonski sud pozitivno odgovori na zahtjev Srbije, navodeći da su dostavili dovoljno dokaza.

Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da očekuje da će sud u kratkom roku pozitivno riješiti zahtjev Srbije, ako ne i odmah po završetku rasprave, prenijeli se beogradski mediji.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine, u kojem je poginulo najmanje 18 vojnika, dok su 22 ranjena.

Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rješenjem o provođenju istrage Ganiću se na teret stavljaju tri krivična djela – ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version