Пред вијећем Суда за екстрадиције у Лондону данас ће почети главна расправа поводом захтјева Србије за изручење бившег члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, кога Београд оптужује за ратни злочин над припадницима Југословенске народне армије /ЈНА/ у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

Процес за изручење Ганића почео је 13. априла када је Србија суду доставила захтјев за његово изручење, као и документа на основу којих то тражи.

Одбрана Ганића покушава да оспори надлежност лондонског суда у поступку изручења Србији.

Представници Тужилаштва за ратне злочине у Србији су раније изјављивали да очекују да лондонски суд позитивно одговори на захтјев Србије, наводећи да су доставили довољно доказа.

Србијански тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да очекује да ће суд у кратком року позитивно ријешити захтјев Србије, ако не и одмах по завршетку расправе, пренијели се београдски медији.

Ганић је ухапшен 1. марта на аеродрому Хитроу у Лондону на основу потјернице коју је Србија расписала за њим и још 18 особа из БиХ због напада на колону ЈНА у Сарајеву 3. маја 1992. године, у којем је погинуло најмање 18 војника, док су 22 рањена.

Десет дана након хапшења пуштен је из екстрадиционог притвора уз кауцију од 300.000 евра и забрану напуштања Велике Британије до одлуке суда о његовој екстрадицији.

Вијеће за ратне злочине Вишег суда у Београду покренуло је у децембру 2008. године истрагу против Ганића због сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно конкретним споразумима о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издавао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву – војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици.

Рјешењем о провођењу истраге Ганићу се на терет стављају три кривична дјела – ратни злочин против рањеника и болесника, противправно убијање и рањавање непријатеља и употреба недозвољених средстава борбе.

Ostavi poruku