норишући позив да помогне породицама несталих Срба у Сарајеву да коначно добију одговор о судбини својих најближих, високи представник у БиХ Валентин Инцко поново је показао да се сврстао међу оне које жртве у БиХ дијеле по националном кључу и потврдио оправданост оцјена у Републици Српској (РС) да је вријеме да ОХР оде из БиХ, изјавио је Срни руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске (РС) Сташа Кошарац.

„Породице страдалих Срба из Сарајева огорчене су инертношћу ОХР-а и Валентина Инцка када је ријеч о односу према српским жртвама. Ако осим декларативне подршке српске породице не могу добити ништа више од високог представника, онда је заиста вријеме да оде“, констатовао је Кошарац.

Он је још једном поновио да, уколико ОХР жели да „БиХ прати тренд у окружењу који подразмијева не само декларативно опредјељење за мир, толеранцију, суживот и помирење, онда мора повући потезе који ће омогућити да се то стварно и деси“.

Кошарац је подсјетио да је још 23. јуна упутио отворено писмо Инцку у којем је затражио да високи представник са ријечи пређе на конкретна дјела и да породицама несталих Срба у Сарајеву омогући да коначно добију одговор о њиховој судбини, као што су то учинили његови претходници у случајевима „Сребреница“ и „Палић“.

У писму упућеном Инцку, Кошарац је навео да РС сматра да је и у случају несталих и страдалих сарајевских Срба потребно формирати комисију која ће њиховим породицама дати одговор о њиховој судбини и да зато „ОХР и високи представник лично не могу и не смију сједити скрштених руку“.

Leave a Reply