norišući poziv da pomogne porodicama nestalih Srba u Sarajevu da konačno dobiju odgovor o sudbini svojih najbližih, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ponovo je pokazao da se svrstao među one koje žrtve u BiH dijele po nacionalnom ključu i potvrdio opravdanost ocjena u Republici Srpskoj (RS) da je vrijeme da OHR ode iz BiH, izjavio je Srni rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske (RS) Staša Košarac.

„Porodice stradalih Srba iz Sarajeva ogorčene su inertnošću OHR-a i Valentina Incka kada je riječ o odnosu prema srpskim žrtvama. Ako osim deklarativne podrške srpske porodice ne mogu dobiti ništa više od visokog predstavnika, onda je zaista vrijeme da ode“, konstatovao je Košarac.

On je još jednom ponovio da, ukoliko OHR želi da „BiH prati trend u okruženju koji podrazmijeva ne samo deklarativno opredjeljenje za mir, toleranciju, suživot i pomirenje, onda mora povući poteze koji će omogućiti da se to stvarno i desi“.

Košarac je podsjetio da je još 23. juna uputio otvoreno pismo Incku u kojem je zatražio da visoki predstavnik sa riječi pređe na konkretna djela i da porodicama nestalih Srba u Sarajevu omogući da konačno dobiju odgovor o njihovoj sudbini, kao što su to učinili njegovi prethodnici u slučajevima „Srebrenica“ i „Palić“.

U pismu upućenom Incku, Košarac je naveo da RS smatra da je i u slučaju nestalih i stradalih sarajevskih Srba potrebno formirati komisiju koja će njihovim porodicama dati odgovor o njihovoj sudbini i da zato „OHR i visoki predstavnik lično ne mogu i ne smiju sjediti skrštenih ruku“.

Ostavi poruku