Насловна Вијести Експлозија у Косовској Митровици

Експлозија у Косовској Митровици

0

Најмање три особе су повређене, од којих је једна теже у експлозији која се догодила око 10 сати у насељу Бошњачка махала. Повређени су грађани који су се окупили на протесту поводом отварања канцеларије владе Косова у севереном делу Митровице. Протест окончан, а у граду је мирно.

У експлозији која се догодила јутрос нешто пре 10 часова у насељу Бошњачка махала, у северном делу Косовске Миторвице, повређено је најмање три особа, од којих је једна теже.

У експлозији су повређени грађани који су се окупили на протесту поводом отварања канцеларије владе Косова у севереном делу Митровице. Тачан број повређених, који су смештени у митровичку болницу, тренутно се не зна. У току је операција особе која је најтеже повређена.

Како јавља новинарка из телевизије „Мост“ Мирјана Недељковић, протести су окончани, а у граду је мирно.

Неколико стотина Срба окупило се јутрос у насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице, протестујући због намере косовске владе да у овом насељу отвори канцеларију за издавње личних докумената.

Најава отварања ове канцеларије узнемирила је локалне Србе, тако да су се јутрос у граду чуле и сирене за узбуну, а просторије косовске владе обезбеђује Еулекс полиција.

Представници окупљених Срба, који протестују у насељу Бошњачка махала, захтевају одустајање од намере да се отвори поменута канцеларија.

На источном мосту, који дели северни од јужног дела града, стациониране су снаге Кфора и Косовске полицијске службе.

Бошњачка махала је једно од неколико мултиетничких квартова у северном делу Косовске Митровице, у којем живе и Срби и косовски Албанци.

Према писању приштинског листа Зери, канцеларија косовске владе у северном делу Митровице у почетку ће се бавити издавањем потребне документације грађанима тог дела Косова.

То ће, како се наводи, бити прва канцеларија коју ће косовско министарство за локалну управу отворити у северном делу Косова, и „први практични корак који ће предузети извршна власт земље на интеграцији овог региона“.

„Ова канцеларија ће издавати лична документа, почевши од крштеница, умрлица, венчаних листова, личних карата и остале неопходне документације“, пише Зери и додаје да треба очекивати да се такве канцеларије отворе и у другим насељима са већинским српским становништвом на северу Косова.

Главни циљ ове канцеларије је „интеграција српске заједнице у друштво, систем и у институције Косова“, навео је неименовани саговорник листа, истичући да је отварање канцеларија за локалну заједницу на северу предвиђено и стратегијом за тај део Косова, коју су почетком ове године израдиле косовска влада и Међународна цивилна канцеларија.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version