Naslovna Vijesti Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici

Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici

0

Najmanje tri osobe su povređene, od kojih je jedna teže u eksploziji koja se dogodila oko 10 sati u naselju Bošnjačka mahala. Povređeni su građani koji su se okupili na protestu povodom otvaranja kancelarije vlade Kosova u severenom delu Mitrovice. Protest okončan, a u gradu je mirno.

U eksploziji koja se dogodila jutros nešto pre 10 časova u naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitorvice, povređeno je najmanje tri osoba, od kojih je jedna teže.

U eksploziji su povređeni građani koji su se okupili na protestu povodom otvaranja kancelarije vlade Kosova u severenom delu Mitrovice. Tačan broj povređenih, koji su smešteni u mitrovičku bolnicu, trenutno se ne zna. U toku je operacija osobe koja je najteže povređena.

Kako javlja novinarka iz televizije „Most“ Mirjana Nedeljković, protesti su okončani, a u gradu je mirno.

Nekoliko stotina Srba okupilo se jutros u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice, protestujući zbog namere kosovske vlade da u ovom naselju otvori kancelariju za izdavnje ličnih dokumenata.

Najava otvaranja ove kancelarije uznemirila je lokalne Srbe, tako da su se jutros u gradu čule i sirene za uzbunu, a prostorije kosovske vlade obezbeđuje Euleks policija.

Predstavnici okupljenih Srba, koji protestuju u naselju Bošnjačka mahala, zahtevaju odustajanje od namere da se otvori pomenuta kancelarija.

Na istočnom mostu, koji deli severni od južnog dela grada, stacionirane su snage Kfora i Kosovske policijske službe.

Bošnjačka mahala je jedno od nekoliko multietničkih kvartova u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kojem žive i Srbi i kosovski Albanci.

Prema pisanju prištinskog lista Zeri, kancelarija kosovske vlade u severnom delu Mitrovice u početku će se baviti izdavanjem potrebne dokumentacije građanima tog dela Kosova.

To će, kako se navodi, biti prva kancelarija koju će kosovsko ministarstvo za lokalnu upravu otvoriti u severnom delu Kosova, i „prvi praktični korak koji će preduzeti izvršna vlast zemlje na integraciji ovog regiona“.

„Ova kancelarija će izdavati lična dokumenta, počevši od krštenica, umrlica, venčanih listova, ličnih karata i ostale neophodne dokumentacije“, piše Zeri i dodaje da treba očekivati da se takve kancelarije otvore i u drugim naseljima sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Glavni cilj ove kancelarije je „integracija srpske zajednice u društvo, sistem i u institucije Kosova“, naveo je neimenovani sagovornik lista, ističući da je otvaranje kancelarija za lokalnu zajednicu na severu predviđeno i strategijom za taj deo Kosova, koju su početkom ove godine izradile kosovska vlada i Međunarodna civilna kancelarija.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version