SHARE

Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да ће Народна скупштина РС, у складу принципима Устава и Дејтонског споразума, усвојити закон статусу државне имовине која се налази на тероторији Српске и поручио да високи представник не одлучује о овом питању.

“Закон о забрани располагања имовином РС, који је намтенуо бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун, одредио је потребу да се донесе нови закон на нивоу РС. Тај закон сада предлажемо парламенту РС”, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да је Нацрт закона о имовини РС супротан проналаску рјешења у овој области.

Додик је оцијенио да Инцко не одлучује о државној имовини, јер је то питање “вјештачки довучено у ОХР, правним насиљем над Дејтонским споразумом и Уставом БиХ”.

Премијер РС подсјетио је да Дејтонски споразум потврђује да ентитету припада имовина која се налази на његовој територији, те да се на бази тога дошло до приватизације државног капитала у РС и Федерацији БиХ, чиме је потврђено то уставно и дејтонско опредељење.

“Бивши високи представник Педи Ешдаун је ароганцијом наметнуо законе о забрани располагања имовине РС, чиме је дефинитивно признао да та имовина припада РС, након чега је Савјет министара БиХ 2005. године грешком српских представника донио одлуку о обухвату те имовине, што представља кључни проблем”, нагласио је Додик.

Додик је рекао да је попис те имовине, који је провео ОХР, показао да је 85 одсто те имовине из РС и да се значајно може нарушути баланс теритроријалне расподјеле у БиХ.

Он је подсјетио да је ОХР 1998. године потврдио да имовина припада ентитетима и да је од тада став мијењао три пута.

Инцко је јуче, након сједнице Управног одбора Савјета за провођење мира (ПИК), рекао да је Влада РС усвојила Нацрт закона о имовини који је супротност од проналаска рјешења у овој области.         Он је рекао да се противи свим унилатералним рјешењима када је ријеч о имовини, подсјетивши да је у Федерацији БиХ био унилатералан покушај књижења државне имовине.

SHARE

Оставите одговор