Бивши генерални директор „Жељезница Републике Српске“ (РС) Сретен Телебак (63) данас је неправоснажно осуђен на јединствену казну затвора од годину и 10 мјесеци због злоупотребе службеног положаја у покушају и несавјесног рада у служби у вези са за вишемилионским злоупотребама у овом јавном предузећу, потврдила је Срни портпарол Сепцијалног тужилаштва РС Драгица Тојагић.

Пресудом Посебног одјељења за организовани и најтеже облике привредног криминала Окружног суда у Бањалуци, осим првооптуженог Телебака осуђено је још 12 лица на казне затвора од годину и мјесец дана до три мјесеца затвора у вези са малверзацијама у овом предузећу од 2001. до 2006. године.

Бивши члан Управног одбора „Жељезница РС“ Цвијан Филиповић осуђен је на мјесец дана затвора, а бивши члан УО Зоран Стјепановић, Зоран Пушац, Срећко Шаран, Бранко Петковић, Бранислав Царевић, Милован Ковачевић и Момчило Врачар на по три мјесеца затвора за несавјестан рад у служби, док су Горан Кунић и Раденко Бановић, осуђени неправоснажно на по 10 мјесеци.

Условна казна од шест мјесеци изречена је Славици Шурлан, земљишно-књижној референтици у Основном суду у Приједору.

Бивши предсједник Управног одбора Жељезница РС Борка Тркуља је у мају прошле године признала одговорност за незаконите продаје и располагање вагонима и у марту ове године је због злоупотребе службеног положаја и несавјесног рада у служби осуђена на условну казну од осам мјесеци затвора и новчану од 5.000 КМ.

Осуђенима се ставља на терен незаконита продаја и располагање са 104 теретна вагона који су власништво „Жељезница РС“ укупне вриједности 1.603.000 КМ, затим незаконито располагање земљиштем у државној својини, чиме је Трговачко-угоститељском предузећу „Пети неплан“ из Нишевића код Приједора, омогућено увођење у посјед тог земљишта.

Телебак је оптужен да је без одлуке Управног одбора „Жељезница“ закључио и потписао уговор о продаји 89 теретних вагона власништво тог предузећа с „Панон вагоном“ из Суботице по цијени од 294.000 евра, иако је њихова тадашња тржишна вриједност била 1.354.000 КМ.

Телебак и други ухапшени су прије три године на основу оптужнице Специјалног тужилаштва РС-а, које је очекивало осуђујуће пресуде, док Телебаков адвокат Јасминка Јовишевић истиче да је затечена овом пресудом и сматра да није било основа за осуду, јер, каже, нема доказа да су Телебак и Церевић, кога је такођер бранила, починили кривично дјело.

Она је најавила жалбу на пресуду, те констовала да у овом поступку нема оштећених.

Овај судски процес почео у новембру 2008, скоро годину и по дана након хапшења и привођења осумњичених у Специјално тужилаштво у Бањалуку.

Четрнаести оптужени Слободан Мирковић, који се у међувремену покајао и споразумно признавши кривицу одлучио свједочити против осталих у овом случају, пронађен је раније мртав у Добоју, након што је иза зграде у којој је живио пуцао себи у главу.

Ostavi poruku