Republika Srpska /RS/, sa svojim službama bezbjednosti, mnogo bolje bi zaštitila teritoriju i stanovništvo od terorizma, ali i samu BiH, zbog čega joj je potrebno vratiti ingerencije nad tim službama, smatra ekspert za međunarodni terorizam Zoran Dragišić.

Dragišić, koji je i docent na beogradskom Fakultetu za bezbjednost, naglasio je da između entiteta i konstitutivnih naroda u BiH ne postoji neophodan nivo povjerenja da bi službe bezbjednosti mogle normalno da funkcionišu.

„Nepoverenje koje postoji među pripadnicima različitih naroda u službi bezbednosti BiH predstavlja ozbiljan i opterećujući faktor za normalno funkcionisanje te službe. RS sa svojim policijskim ovlašćenjima može dosta da uradi na zaštiti prostora Srpske“, rekao je Dragišić u intervjuu za „Glas Srpske“.

Na pitanje da li će doći do novih terorističkih akcija u BiH poslije napada vehabija na policijsku stanicu u Bugojnu, on je odgovorio da je vehabijski pokret do sada prvenstveno bio usmjeren prema muslimanskom stanovništvu, ali da radikalni islamisti neće propustiti priliku da se uključe u rješavanje pitanja ustavnog redefinisanja BiH.

„To može biti povod za nove napade u BiH. Kada je riječ o RS, do početka procesa ustavnog redefinisanja BiH oni se neće odlučiti da napadaju srpsko stanovništvo, jer u ovom trenutku ne predstavlja glavnu metu“, rekao je Dragišić.

On je naveo da su ciljevi terorista da uspostave vladavinu islamskih zakona u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom, dodajući da je scenario iz Bugojna viđen u mnogim državama do sada kao napad na državne institucije s ciljem negiranja demokratije kao poretka.

Dragišić je naglasio da su vehabije odlično uvezane u čitavoj Evropi, pa tako postoji i veza između onih u BiH i na području Sandžaka, kao i veza sa vehabijama na Kosovu i Metohiji, sa onima u sjevernoj Crnoj Gori, u Makedoniji, odnosno sa svim područjima gde postoje veće muslimanske zajednice.

Ostavi poruku