SHARE

Република Српска /РС/, са својим службама безбједности, много боље би заштитила територију и становништво од тероризма, али и саму БиХ, због чега јој је потребно вратити ингеренције над тим службама, сматра експерт за међународни тероризам Зоран Драгишић.

Драгишић, који је и доцент на београдском Факултету за безбједност, нагласио је да између ентитета и конститутивних народа у БиХ не постоји неопходан ниво повјерења да би службе безбједности могле нормално да функционишу.

“Неповерење које постоји међу припадницима различитих народа у служби безбедности БиХ представља озбиљан и оптерећујући фактор за нормално функционисање те службе. РС са својим полицијским овлашћењима може доста да уради на заштити простора Српске”, рекао је Драгишић у интервјуу за “Глас Српске”.

На питање да ли ће доћи до нових терористичких акција у БиХ послије напада вехабија на полицијску станицу у Бугојну, он је одговорио да је вехабијски покрет до сада првенствено био усмјерен према муслиманском становништву, али да радикални исламисти неће пропустити прилику да се укључе у рјешавање питања уставног редефинисања БиХ.

“То може бити повод за нове нападе у БиХ. Када је ријеч о РС, до почетка процеса уставног редефинисања БиХ они се неће одлучити да нападају српско становништво, јер у овом тренутку не представља главну мету”, рекао је Драгишић.

Он је навео да су циљеви терориста да успоставе владавину исламских закона у земљама са већинским муслиманским становништвом, додајући да је сценарио из Бугојна виђен у многим државама до сада као напад на државне институције с циљем негирања демократије као поретка.

Драгишић је нагласио да су вехабије одлично увезане у читавој Европи, па тако постоји и веза између оних у БиХ и на подручју Санџака, као и веза са вехабијама на Косову и Метохији, са онима у сјеверној Црној Гори, у Македонији, односно са свим подручјима где постоје веће муслиманске заједнице.

SHARE

Оставите одговор